DEN (S)ISTE KEJSAREN? Här "kröns" Håkan Juholt till ordförande för Socialdemokraterna av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Låt medlemmarna välja ledare nästa gång. Foto: Martina Huber
DEN (S)ISTE KEJSAREN? Här "kröns" Håkan Juholt till ordförande för Socialdemokraterna av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Låt medlemmarna välja ledare nästa gång. Foto: Martina Huber

Vil(s)e i tiden

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Må Håkan Juholt bli den siste smorde sossen. Nästa gång bör medlemmarna få säga sitt.
Självsäkra personer och institutioner blandar gammalt och nytt så att åskådaren inte reflekterar över annat än elegansen. Socialdemokraterna har långt dit. Själva kongressen symboliserar hur vilse i tiden partiet är.
Håkan Juholt valdes, till jubel förstås, efter ett utdraget konfererande mellan ett litet fåtal personer. För så har partiet alltid gjort. I partibladet Aktuellt i Politiken förklarar medarbetaren Pentti Karppinen varför traditionen bör behållas. Att välja ledare genom medlemsomröstning är helt enkelt oschyst:
"Då får den passiva medlemmen som aldrig besöker ett S-möte lika mycket inflytande som den som år efter år, i med och motvind, oegennyttigt sliter i partiorganisationen. Det är varken rätt eller rättvist", skriver Karppinen i bladet som delas ut vid kongressen.
Bevare S väl, det skulle ju bli lika jäkligt som i valet till riksdagen och fullmäktige. En medborgare, en röst. Något så gräsligt.

Mellan Mona Sahlins
avskedstal, som inte fick längre applåder än anständigheten krävde, och valet av Håkan Juholt fick några av de 350 kongressombuden chansen att prata av sig på temat "omvärlden".
Få ägnade talarna någon uppmärksam. Andra ombud, liksom åhörare, gick och fikade.
Det är gammal sed. Men Socialdemokraterna vill förtvivlat gärna vara moderna, så kongressplanerarna hade lagt till ett nytt störningsmoment.
På de två storbildstavlorna i salen syns inte bara talaren utan också det löpande twitterflödet om tillställningen.
Blickarna vänds dit så fort det kommer upp ett nytt meddelande som: "livbeckstrom Kön till bullarna milslång, en stackars kille ska klara hela ruljansen! Inte så tillväxtbefrämjande:-) #Skongress #nystart"

Talarna har inte
en chans. Å andra sidan spelar det ju ingen roll vad de säger. Kongressen ska inte fatta några beslut. Och även när S-kongresser fattar beslut ger debatterna sällan någon vägledning om resultaten.
Gråsossarna vinner voteringar med marginal även om de illröda lägger beslag på 80 procent av tiden.
Så även i går. Var och varannan annan talare gick till storms mot vinstintressen inom offentlig sektor. Camilla Skog från Skaraborg tog det ett steg längre och invände mot valfrihet.
"Trygghet är viktigare än valfrihet. Människor vill inte oroa sig för att göra fel när de väljer", sa hon.

Camilla Skog har det säkert bra på S-kongressen. Hon hade inget val, det var bara att ropa ja till Håkan Juholt.
Juholt har däremot massor av val att göra. Och han måste börja prioritera snart. Socialdemokraterna faller i sär om de ska leva i ett lika långt politiskt vakuum som de gjorde under Mona Sahlin. Det gäller att förena gammalt och nytt utan att det skär sig.
Det går att göra som på kongressen på Stockholm Waterfront Congress Centre. Fast tvärtom. Ta in valen i ombudssalen och håll twitter på skärmar utanför.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag