Är det entreprenören Elon Musks fel att 37 000 kvinnor dör varje år till följd av könsstympning? Ja, delvis – i alla fall om man ska tro Oxfam.
I förra veckan kom den brittiska hjälporganisationen med sin traditionella ojämlikhetsrapport, i år med titeln ”Ojämlikhet dödar”. Utgångspunkten för rapporten tycks vara att världsekonomin är ett nollsummespel. Om någon får det bättre, betyder det att någon annan måste få det sämre.
Elon Musk får således inga pluspoäng av Oxfam för den revolutionerande elbilsteknik som Tesla har tagit fram med, blott minuspoäng för att företagets stigande aktievärde har ökat ojämlikheten i världen.
Organisationen slår fast att förmögenheterna hos världens tio rikaste män har fördubblats under pandemin, samtidigt som 160 miljoner fler är fattiga än vad som hade varit fallet utan covid-19.
Enligt Oxfam är det en följd av ett ”riggat” ekonomiskt system som utgör en form av ”våld”. En person dör till följd av ojämlikhet var fjärde sekund, hävdar organisationen och räknar i den siffran alltså in dödsfall till följd av könsstympning.
Lösningen på problemen är att beskatta de rika hårdare. Oxfam vill se en tillfällig ”solidaritetsskatt” på allt välstånd som har skapats under pandemin – enligt ett ”räkneexempel” skulle skatten kunna vara 99-procentig!
Oxfam föreslår också en permanent förmögenhetsskatt om tio procent årligen med det uttalade syftet att stadigt minska antalet rika människor. Målet är att miljardärer i framtiden bara ska vara något som barn stöter på i historieböckerna.
Att public service helt okritiskt svalde en så vänsterradikal och undermålig rapport, där har vi ett riktigt fattigdomsbevis.
På en svensk politisk skala skulle Oxfams förslag således placera sig någonstans mellan Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna.
Redaktionen för SVT:s Agenda blev dock så inspirerad av rapporten att den fick utgöra basen för ett helt inslag i söndagens program. Oxfams USA-chef intog rollen som expert och fick inga kritiska frågor.
I stället var det industrimannen Carl Bennet som fick de tuffa frågorna i egenskap av den svenska miljardär på tio-i-topp-listan som har ökat sin förmögenhet mest under pandemin. Det är knappast så konstigt då han är storägare i Getinge, som bland annat tillverkar respiratorer. Men utgångspunkten för samtalet var Oxfams rapport där all välståndsökning de senaste två åren närmast per definition är orättfärdig.
Ojämlikhet är för all del ett viktigt ämne. Ur ett svenskt perspektiv borde vi prata mer om varför vi beskattar arbete så mycket hårdare än inkomster av kapital och vinster på bostadsmarknaden.
Det går också utmärkt att ifrågasätta de företagsstöd, obligationsstöd och låga räntor som har hjälpt till att blåsa upp börsvärdena under pandemin.
Men i en seriös debatt om ojämlikhet måste man också ställa sig frågan vad det skulle innebära för framtagandet av nya elbilar och respiratorer om man konfiskerade ägandet i Tesla och Getinge – vilket faktiskt är innebörden av Oxfams förslag, åtminstone på sikt.
Att public service svalde en så vänsterradikal och undermålig rapport helt utan kritiska motfrågor, där har vi ett riktigt fattigdomsbevis.