Vilket haveri för de rödgröna

Anna Dahlberg och Anders Lindberg analyserade kvälles debatt: ”Fortsätter det så här blir det maktskifte”
Magdalena Andersson, S, Märta Stenevi, MP, och Nooshi Dadgostar, V, bråkade mest internt under Expressens partiledardebatt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Anderssons regeringsalternativ käbblar mer internt än med motståndarna.

Efter första partiledardebatten är det tydlig fördel högerblocket.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Magdalena Andersson gav stundtals ett mycket plågat intryck under Expressens partiledardebatt. Det är svårt att klandra henne. 

Statsministern hade visserligen fått en tidig present på måndagen när Annie Lööf deklarerade att Centerpartiet är berett att ingå i en S-ledd regering. Men på punkt efter punkt avslöjade debatten hur djup splittringen är inom Anderssons rödgröna regeringsalternativ.

Socialdemokraterna försöker spela jämnt med högerblocket när det gäller att ge fler verktyg åt rättsväsendet – senast med utspelet om att polisen ska ha rätt att göra husrannsakan i källarförråd utan brottsmisstanke. Men både C och MP ägnade mest energi åt att varna för sådana tuffa förslag.

Samma mönster återkom när ämnet var integration. Märta Stenevi dömde då ut Anders Ygemans utspel om att sätta en gräns för andelen utomnordiska invånare i ett bostadsområde som ”dumheter”.

Ordväxlingarna inom det rödgröna blocket var dock som allra hårdast mellan Nooshi Dadgostar och Annie Lööf. När det gäller välfärden är sprickan avgrundsdjup. C-ledaren anklagade Nooshi Dadgostar för att låta som ett Rederiet-avsnitt: allt är ägarnas fel, varpå V-ledaren kontrade med att det var Lööfs fel att vårdpersonalen inte orkar jobba kvar. 

Magdalena Andersson måste vara beredd att beställa en flyttbil från Sagerska huset.

Inte ens i klimatfrågan – en svag punkt för högerblocket, om man bortser från kärnkraften – kunde de två hålla sams. Annie Lööf lyfte fram biobränslen som glesbygdens räddning, medan Nooshi Dadgostar tvärtom såg reduktionsplikten som en miljöfarlig pålaga.

Men denna splittring hade inte behövt vara så farlig om de rödgröna partierna hade haft några gemensamma linjer. Om tittarna bara getts en hint om vad de fyra partierna faktiskt vill åstadkomma med Sverige. I partiledardebatten fanns dock inga spår av någon sådan ambition.

Kontrasten gentemot oppositionen blev extra stor då de kanske hetaste ämnen just nu – kriminaliteten och energipolitiken – är områden där högerblocket är sammansvetsat.

Intrycket av att Socialdemokraterna försöker göra riksdagsvalet till ett presidentval förstärktes under debatten. När Magdalena Andersson fick en minut att tala fritt om välfärden, pratade hon i stället mest om sig själv och sina erfarenheter av att bekämpa finanskriser.

Den generösa tolkningen av denna presidenttaktik är att S vill dra nytta av hennes höga förtroendesiffror. Men en mer pragmatisk förklaring är nog att Magdalena Andersson faktiskt inte har speciellt många besked att ge väljarna. Så blev hon också mer och mer osynlig ju längre kvällen led.

Än är det flera veckor kvar till valet. Men om de fortsätter i den här stilen lär Magdalena Andersson behöva beställa en flyttbil till Sagerska huset.

Här slår Ebba Busch näven i bordet – efter Anderssons ord: ”Du. Kommer. Inte. Undan.”

Elbråk mellan statsministern och KD-ledaren: ”Bestört”