Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilka är Ebba Busch Thors kristdemokrater?

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det är svårt att få ihop dagens KD under Ebba Busch Thor med det parti som Alf Svensson en gång ledde.

Kristdemokraterna har gått från att vara ett snällt - på gränsen till mjäkigt – mittenparti, till att bli ett parti som stegar mot SD i höga stilettklackar. Det ger inget stabilt intryck.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en remarkabel resa som Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor har gjort. För bara ett halvår sedan var partiet i stort sett uträknat och förtroendet för partiledaren låg i botten. 

Men krisen vändes till succé under valrörelsen och KD fick 6,3 procent i valet. Härom dagen kom en mätning från Demoskop som visar att förtroendet för Ebba Busch Thor har rusat från 14 procent i mars till hela 42 procent i oktober. Den enda partiledare som kan matcha de förtroendesiffrorna är moderatledaren Ulf Kristersson (43 procent).

Även ideologiskt har partiet gjort en minst sagt dramatisk resa. När Ebba Busch Thor tog över som partiledare i april 2015 slog hon omedelbart fast att Kristdemokraterna är ett högerparti. Det skapade förstämning hos delar av partiet. 

I Almedalen samma år drev hon linjen att IS-återvändare borde dömas för landsförräderi. Året därpå lovsjöng hon på samma scen svenska värderingar framför en vajande blågul fana. 

Busch Thor vädjade om att fler afghaner skulle få stanna

Men högergiren gav aldrig någon utdelning i opinionen och den fria yta som KD-ledaren hade identifierat togs snart över av Moderaterna efter partiets uppgörelse med Reinfeldt-arvet.

KD verkade då återigen söka en mjukare profil i debatten med äldre- och barnfrågor i centrum. Partiet var exempelvis pådrivande i att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, något som har kritiserats från flera håll, bland annat på denna ledarsida. 

Så sent som förra sommaren vädjade Ebba Busch Thor om att fler ensamkommande afghaner skulle få stanna i Sverige (Dagen 29/6). 

Inför valet skärptes dock KD:s högerprofil ännu en gång. Bert Karlsson fick rollen som samtalsledare under Ebba Busch Thors valturné och KD gick till angrepp mot allt från genusflum till böneutrop.

Efter valet har KD-ledaren profilerat sig som den som har minst dubier inför att bilda regering med aktivt stöd av SD. Visserligen säger hon officiellt nej till att förhandla med SD, men ett sådant regeringsalternativ bygger förstås på ett givande och tagande.

Många hoppas att KD är ett pålitligt högerparti med hårda nypor

Denna ideologiska resa ger upphov till en rad frågor: Vad är KD för slags parti i dag? Och har ledningen med sig det partimedlemmarna på den tuffare linjen?

Man kan tycka bra eller dåligt om KD:s nuvarande inriktning, men den är i alla händelser svår att få ihop med Alf Svenssons gamla parti. Många som hoppas på en M/KD-regering i nära samarbete med SD utgår från att KD är ett pålitligt högerparti med hårda nypor.

Men blickar man bakåt är KD snarare ett parti som vill ha en generös migrationspolitik och vars kriminalpolitik länge dikterades av försvarsadvokaten Peter Althin. Mycket talar därför för att Åkessons drömregering skulle lamslås i en rad frågor samtidigt som den skulle bli dyr i drift när såväl pensionärer som barnfamiljer ska få sitt.

Ebba Busch Thor må vara en tydlig partiledare. Detsamma kan dock inte sägas om hennes parti.

 

Läs också: Ställ in kafferepet, Andreas Norlén

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!