Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vild idé: sätt eleverna före skolföretagen, politiker

Hamid Zafar menar att lärarna saknar verktyg för att bemöta stöket.
Varje oseriös skola som får fortsätta är ett svek mot de elever som får betala. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström (S samt januarigänget). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Friskolor kan slänga ut sina elever och stänga bums. Usla skolor, däremot, kan det ta åratal att stänga. Förlorare: barnen - och samhället. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Stockholm kan 190 elever inte gå tillbaka till sin skola i höst. De har just fått beskedet att Thea Privata Grundskola på Södermalm stänger bums. Fastigheten ska byggas om, är den förklaring som givits.

Många undrar kanske hur barnen och deras föräldrar mår i dag. Men i Sveriges riksdag är majoriteten helt uppenbart mest fokuserad på friskolornas väl och ve. Företagen kan inte curlas nog mycket. 

Därför kan friskolor plötsligt bomma igen utan att de ansvariga drabbas av trista konsekvenser. Allt ansvar läggs på kommunen, som måste skaka fram skolplatser i ett huj. 

När friskolor inte vill stänga, går det desto långsammare. Skolinspektionens kamp mot skolor som missköter sig går vanligen i slowmotion. De kritiseras stenhårt av myndigheten och får tid på sig att rätta till felen. Några år senare får samma skola en ny dos kritik, mer tid på sig... och så kan ytterligare årskullar få en undermålig utbildning.

Vem som helst har kunnat driva friskola, från sekter som Plymouthbröderna och Scientologerna till vd:n och huvudmannen för Vetenskapsskolan i Göteborg, som greps av Säpo i maj. Enligt stiftelsen Doku har Säpo länge sett mannen som rekryterare för våldsbejakande islamism. 

Vetenskapsskolan kunde expandera

Vetenskapsskolan har dessutom kritiserats hårt av Skolinspektionen och tvingats att återbetala 200 000 kronor till Skolverket för att den tagit emot skolpeng för alltför många elever. Men skolverksamheten har fortsatt.

Vetenskapsskolan illustrerar också hur olämpliga huvudmän inte bara kan bita sig fast - de kan expandera. I fjol öppnade Vetenskapsskolan Nya Kastets skola i Gävle. 2017 fick man klartecken för en skola utanför Halmstad. 

Friskolesystemet har funnits sedan 1992 och de borgerliga har försvarat det med näbbar och klor. Vissa reformer har ändå gjorts, om än motvilligt och långsamt.

2012 tillsatte alliansen Ägarprövningsutredningen, som skulle utröna vilka krav som bör ställas på privata aktörer i välfärden. Den första januari 2019 skärptes kraven. 

Värna friskolesystemet, inte charlatanerna

Skärpningen tycks redan vara på väg att modifieras. Regeringens utredare, Lars Arrhenius, sade nyligen att han vill komplettera ägarprövningen med en skriftlig försäkran från ägare och ledning, där de förbinder sig att agera efter skolans värdegrund.

Skulle det verkligen göra någon avgörande skillnad? Om man är så cynisk att man bara vill tjäna pengar, eller så religiös att man vill missionera bland barn, kan man väl alltid skriva under några rader med blanknötta honnörsord. 

Den svenska skolmarknaden har inte en chans att bli sund förrän Sveriges riksdag börjar sätta elevernas och samhällets intresse före de oseriösa skolföretagens. 

Friskolesystemet värnas bäst genom att charlatanerna visas ut.

 

Läs också:

Borås borde ha sluppit Waberis islamiska skola