Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victor Orbáns Ungern är EU:s problembarn

NATIONALIST. Ungerns premiärminister Victor Orbán, som prisat både Kina och Ryssland, stöttar gärna ungerskspråkiga minoriteter i grannländerna med både ord och pengar. Foto: Bela Szandelszky

Söndagen den 14 september är vår valdag. En vanlig valdag i ett demokratiskt EU-land.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fyra dagar senare ställs skottarna inför ett ovanligare val. Frågan i folkomröstningen lyder: Ska Skottland bli en självständig stat?

Den 9 november lär invånarna i Katalonien ställas inför samma fråga. Visserligen har det nationella parlamentet i Madrid förklarat att en sådan folkomröstning strider mot konstitutionen, men regionparlamentet i Barcelona ämnar skriva en egen lag om saken.

Statliga skilsmässor går att genomföra. Tjeckoslovakien delade upp sig i Tjeckien och Slovakien den 1 januari 1993 utan större bekymmer. Men staten som föll samman var ung och instabil. Skottland och Katalonien är på ett helt annat sätt invävda i Storbritannien och Spanien.

Detta att européer vill dela upp sig i nya stater efter etnicitet, kultur och språk är ledsamt. Strävan efter enhet och renhet för sällan något gott med sig.

Mycket av självständighetsivran är grundad i bitterhet över dålig ekonomisk utveckling, men ekonomin riskerar snarare att försämras under de år av förhandlingar om skilsmässovillkor som i så fall väntar.

Ändå - det går att hantera.

Värre är det med nationalismen som breder ut sig med anspråk på människor i grannländer. Också det finns i EU. Inte minst i Ungern. Förra helgen var premiärminister Viktor Orbán och höll tal i Rumäniens minsta stad, Baile Tusnad.

Det väckte viss uppmärksamhet eftersom ungkommunisten som blev ungliberal och sedan nationalpopulist förkastade den europeiska liberala demokratin och talade sig varm för mer auktoritära styresformer. Orbán prisade Ryssland och Kina som föredömen.

Ungern går dessvärre medvetet i den riktningen. Den politik Orbáns Fidesz driver, med egen majoritet och stöd av rasistiska Jobbik, går ut på att kväsa all opposition. En progressiv annonsskatt infördes i juni för att sätta åt den enda stora fristående mediekoncernen, ägd av tyska Bertelsmann.

Ungern slår ner på ideella organisationer och anklagar Norge för att lägga sig i inrikespolitiken genom sitt ekonomiska stöd till sådana. Däremot har Ungern inget emot att lägga sig i politiken i grannländerna genom ekonomiskt stöd till organisationer som företräder ungersktalande där, och på plats i Rumänien lovade Orbán att öka stödet.

Därtill kräver han att ungerskspråkiga i Rumänien, Serbien, Slovakien och Ukraina ska få regera självständigt i sina regioner. Än har Orbán inte börjat orera om att inlemma dessa områden - vore lite krångligt inte minst i Rumänien där den ungerska enklaven ligger mitt i landet. Men det är illa nog att sätta en stormfläkt på de orosgnistor som finns.

EU ägnar stor möda åt de akuta krishärdarna Ukraina och Gaza.

Men det gäller att arbeta hemma också. Inte minst bör den konservativa gruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, försöka få Fidesz på bättre tankar.

Eller kasta ut ungrarna ur gruppen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!