Fredrik Reinfeldt. Foto: Martina Huber
Fredrik Reinfeldt. Foto: Martina Huber

Vi vill lyssna på Fredrik

Publicerad
Uppdaterad
Var är Fredrik Reinfeldt, som en gång förklarat sig beredd att avgå om de moderata riksdags-ledamöterna inte röstade för FRA-lagen? Var är försvarsminister Sten Tolgfors?
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Och var är alla de borgerliga riksdagsledamöter som tycker att FRA-lagen är tillräckligt bra för att de okritiskt ska agera transportkompani åt regeringen när den kör över de värden som borgerliga politiker tidigare sagt sig värna?
I stället för att själva ta debatten överlåter man det till den enda person som har ett stort egen-intresse i att FRA får utökade befogenheter: myndighetens generaldirektör Ingvar Åkesson.
I artikel efter artikel får han uttala sig om hur viktigt det är att den nya lagen klubbas igenom. Inte undra på. Den kommer att gynna hans myndighet både budget- och statusmässigt. Klart att det är roligare att leda en organisation som får fria händer att läsa folks mejl, än en relik från kalla kriget.

Visst är det bra att FRA, som i Svenska Dagbladet i går, lättar på mörkläggningsgardinerna och berättar om vad man faktiskt gör och vad nyttan med signalspaning kan vara. Men det är faktiskt inte någon som röstat på Ingvar Åkesson.
Man kan på goda grunder ha synpunkter på hur myndighetschefer kommit att bli opinionsbildare i egen sak, i stället för att nöja sig med att vara utförare av demokratiskt fattade beslut.
Det var för övrigt en gång i tiden ett viktigt budskap från allianspartierna, som pratade om behovet av att inskränka myndigheternas opinionsbildning. Men det är det väl ingen i rege-ringen som kommer ihåg.
Att regeringen i den kanske svåraste frågan man kommer att konfronteras med under mandatperioden väljer att hålla tyst och överlåta opinionsbildningen till den berörda myndighetschefen är inget annat än ett demokratiskt haveri.

De borgerliga massavlyssningsvännerna, med statsministern i spetsen, har ett ansvar inför sina väljare. Ett ansvar som man uppenbart bestämt sig för att strunta i.
Att varken lyssna på eller diskutera med en bred opinion, som dessutom till mycket stor del består av borgerliga sympatisörer, framstår inte bara som genuint korkat för en regering som om mindre än ett år kommer att möta väljarna i valet till Europaparlamentet. De lär också skriva in sig i historieböckerna som ett exempel på riktigt dåligt och omdömeslöst politiskt ledarskap.
Visst, Fredrik Reinfeldt spelade högt och trodde förstås att debatten skulle blåsa över. Kanske trodde han till och med att folk skulle gå på de klassiska överhetskommentarerna om att det är lika bra att hålla tyst nu eftersom beslutet är fattat. Strunt i att alla visste att riksdagen måste rösta en gång till för att lagen ska bli av.
Men om Fredrik Reinfeldt verkligen tycker att massavlyssningslagen är bra, varför har han då inte försökt förklara det?

Politik handlar ju ofta om svåra avvägningar mellan viktiga värden. I FRA-fallet handlar det om att väga integritetsskydd mot säkerhetsintressen. Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors och de andra statsråden tycker att avvägningen mellan dessa värden har gjorts på ett rimligt sätt. Men då får de faktiskt tala om det och förklara hur de kommit fram till att ett bättre skydd för den personliga integriteten inte är möjligt.
Just nu känns det som att vi först kommer att få veta Reinfeldts överväganden när han skriver sina memoarer.
Men kanske inte ens då. De kanske bara kommer att handla om alla trevliga fikastunder på vårdcentraler och äldreboenden han hade under sina fyra år som statsminister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag