Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste sluta exportera död

Blommor i fönstret på en av de terroristdrabbade restaurangerna i Paris.
Foto: Peter Dejong

De fruktansvärda terrordåden i Paris hade kunnat ske eller utföras av svenskar. Kampen mot Islamiska staten måste föras överallt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När IS tappar mark i norra Irak kommer ytterligare bevis för IS ofattbara grymhet. I Sinjar har kurdiska styrkor funnit massgravar med barn, kvinnor och män. I den första graven låg 78 kvinnor från den yezidiska minoriteten som sannolikt har utnyttjats som sexslavar.

Var det någon svensk som deltog i denna etniska rensning?

Det vet vi inte i dag och kommer kanske aldrig att få kunskap om. Men vi vet att många IS-rekryter har vuxit upp i förorter som Angered och Bergsjön i Göteborg.

Minst 300 personer har, enligt Säpo, rest till Syrien och Irak för att delta i striderna och mördandet av oliktänkare. Och 40 procent, omkring 120 unga män, kommer från Göteborgsområdet.

"Vi toppar rekryteringsligan eller den negativa statistiken" konstaterar integrationspolisen Ulf Boström i Göteborgs-Posten.

Sveriges andra största stad är den stad i Europa som per capita levererar flest personer till islamistiska terrornätverk. Det är en tragisk och farlig utveckling. Och det är ett faktum som Stefan Löfven troligen inte vill prata om på alla de kommande EU-toppmöten som ska behandla frågan om kampen mot våldsbejakande extremism och kriget mot IS.

Det är också ett enormt misslyckande och underkännande av det politiska arbetet i Göteborg mot radikalisering av unga muslimer.

För kampen mot IS måste också föras på hemmaplan – inte enbart för att minska risken för parisiska terrorattentat i Sverige, utan också för att minska vår export av terrorister till andra länder. Av de fem personer som greps i december 2010 för den planerade terrorattacken mot Jyllandsposten var fyra bosatta i Sverige och tre av dem svenska medborgare.

Den belgiska jakten i en utanförskapsförort till Bryssel på individer som misstänks vara involverade i Parisattackerna tydliggör den gränsöverskridande terrorismen.

Men skärpta gränskontroller mellan olika EU-stater har i bästa fall en påverkan på marginalen. Det kommer inte att byggas något taggtrådsstängsel mellan Frankrike och Belgien. Och hade det funnits skulle ett stängsel naturligtvis inte ha utgjort något hinder mot några övertygade IS-terrorister.

EU-länderna måste arbeta målmedvetet tillsammans i det förebyggande arbetet mot terrorism. Det är europeiska ungdomar mitt ibland oss som förförs av IS-kampanjer i olika sociala medier. Det är specialiserade rekryterare som övertygar europeiska ungdomar om att delta i folkmord i Syrien och i Irak.

Vi måste lära oss av varandra i detta oerhört svåra arbete. Vi måste aktivt motarbeta polarisering och hat mot muslimer, men får aldrig undvika relevanta åtgärder av rädsla för att stämplas som islamofober. Och alla moderata imamer måste stöttas i sitt arbete mot religiös extremism.

Det gäller på alla nivåer: EU, nationellt och lokalt. För kampen mot IS är också ett svenskt ansvar.