Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste anpassa oss till dödligare oväder

Förödelse i Sofala-provinsen i centrala Moçambique efter cyklonen Idais framfart.
Foto: JOSH ESTEY / CARE / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Helgens cyklon kan vara den värsta väderkatastrof som drabbat södra halvklotet. Vi måste rusta för de klimatförändringar som är här.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter flera dagar av massivt regnande slog cyklonen Idai på fredagen till mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe. Förstörelsen är massiv. Värst drabbad är den låglänta halvmiljonstaden Beira i Moçambique. Nära 90 procent av staden tros vara förstörd av kraftiga vindar och översvämningar. Vattendjupet är uppemot sex meter.

Cyklonen har förstört såväl vägar som telekommunikationer, så den totala dödssiffran är ännu inte känd. Men bara i Moçambique befaras 1 000 personer ha dött. 

Den akuta katastrofen är inte över. Myndigheterna varnar för ytterligare översvämningar de närmaste dagarna. Som om det inte var nog var bönderna dessutom på väg att börja skörda majsen när Idai slog till. Katastrofen kan komma att kasta sin skugga över området långt in i framtiden. 

FN-tjänstemän flaggar redan för att cyklonen kan vara den värsta väderrelaterade naturkatastrof som någonsin drabbat det södra halvklotet. 

Cyklonen Idai sedd från Nasas satellit.
Foto: NASA / POLARIS / NASA / POLARIS POLARIS IMAGES

Moçambique är ett av de länder i Afrika som är mest utsatt för naturkatastrofer. Cykloner, häftiga regnfall, torka - och epidemier som följer i dess spår - drabbar landet regelbundet.

Men klimatförändringarna har förvärrat landets situation. Det går inte att slå fast att just cyklonen Idai är en följd av ett varmare klimat. Däremot har forskare kunnat visa att cyklonerna i Indiska oceanen har blivit både starkare och fler de senaste 15 åren. 

I debatten om klimatförändringarna fokuseras ofta på insatser för att minska utsläppen. Men samtidigt som det viktiga arbetet pågår måste länder och samhällen rustas för de klimatförändringar som redan är här.

Det finns redan vissa sådana projekt i Moçambique. I Beira har man byggt dammar som försökt styra nybyggnationer till höglänta områden. Men det hjälper föga mot översvämningar på sex meter. 

Invånare i Beira, Moçambique försöker röja upp efter cyklonen Beira.
Foto: DENIS ONYODI / AP TT NYHETSBYRÅN

Moçambique är dessutom ett av jordens fattigaste länder. Det är en stor orsak till att antalet dödsoffer har blivit så stort. Drönarbilder från Beira visar hur cyklonen helt enkelt har slitit sönder många enkelt byggda hus.

I takt med att haven värms upp väntas cyklonplågan bli än värre. I värsta fall leder det till en negativ spiral där naturkatastrofer slår mot landets ekonomi vilket i sin tur ger ännu sämre möjligheter för klimatanpassningar.

Det finns en insikt i den rika världen om att fattiga länder inte kan klara klimatanpassningen på egen hand. År 2010 grundades The Green Climate Fund som både ska finansiera anpassningar och projekt för att minska utsläppen. Målet till år 2020 var att rikare länder och privata investerare tillsammans skulle satsa 100 miljarder dollar årligen. 

I praktiken har dock många givarländer svikit sina löften. Det vilar en djup orättvisa i att fattiga länder som bidragit allra minst till koldioxidutsläppen på detta sätt kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Om inte det åtgärdas torde chansen att nå en global lösning på klimatkrisen vara små.