Politikerna i region Dalarna fick plötsligt en lysande idé: Vi skaffar ett beredskapslager för sjukvårdsmateriel! Då riskerar inte våra sjukhus att behöva ställa in operationer om något oförutsett händer.
Tyvärr kom denna ingivelse nu i veckan - när krisen redan var ett faktum.
I torsdags kväll blev Dalarna den tredje regionen som tvingades meddela att operationer kommer att ställas in på grund av uteblivna leveranser från företaget Apotekstjänst. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har ungefär 100 operationer skjutits upp; i 30 fall är patienterna barn.
Även i Västmanland har operationer ställts in och region Örebro befinner sig i stabsläge. Sörmland är den enda av regionerna som anlitar Apotekstjänst som inte är där än.
Att detta haveri kan inträffa i ett utvecklat och rikt land i fredstid är fullständigt oacceptabelt. Det får inte ske.
Så hur kunde det inträffa?
Apotekstjänst har felat
Apotekstjänst, som tog över som leverantör den 1 oktober, ägs av ett par före detta videouthyrare som tvingades sadla om när streaming tog över filmmarknaden. Men de hittade nya nischer: ett kaffe-och-glass-koncept och, som sagt, läkemedelsleveranser.
Var det rätt firma att anförtro leveransen av livsviktig sjukvårdsmateriel till en stor del av svensk sjukvård? Uppenbarligen inte.
Sjukhusen är sårbara oavsett kvaliteten på Apotekstjänst och på själva upphandlingen. Hela systemet bygger på principen ”just in time”, JIT, som innebär att man tar lätt på lagerhållning och förlitar sig på att kompresser och kanyler levereras exakt när man behöver den.
Det är en aningslös och ansvarslös ”vackert väder”-filosofi som är symptomatisk för Sverige. Vår beredskap tenderar att vara usel.
Det finns inga krav på regionerna att ha några beredskapslager. Det ska visserligen se till att det som nu har hänt inte ska hända, enligt hälso- och sjukvårdslagen. Men någon närmare reglering finns inte. Och ingen nationell samordning. Den nödhjälp de drabbade nu får från andra håll i landet är impressionistiskt skött.
Bristande lager av förbrukningsartiklar är inte den enda sårbarheten i svensk sjukvård. ”Jämfört med många andra länder är Sverige sent ute med att se över sin försörjningsberedskap för läkemedel”, skriver FOI i en rapport från i våras. När alliansregeringen omreglerade apoteksmarknaden fick nämligen ingen aktör det ansvar för läkemedelsförsörjningen som Apoteket AB hade haft.
Finland lagrar mediciner
Det lagras en del preparat mot sådant som gula febern, rabies och pandemier. Men som jämförelse lagrar Finland hela 1 400 läkemedel.
På senare år har det skett ett visst svenskt uppvaknande på området försörjningsberedskap - men det är många underlåtenhetssynder som ska sonas. Och staten kan inte förlita sig på att regionpolitikerna ska minnas sina stolta löften om framtida beredskapslager när krisen väl är över.
Det behövs regleringar och samordningsorgan. Finland har Försörjningsberedskapscentralen. Det kan vi knappt stava till - i någon bemärkelse.
Det måste vi lära oss.
LÄS MER: Inte hängt med? Här finns allt du behöver veta om materialkrisen