Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi har inte råd att lita på regionerna igen

Men det hade förstås varit betydligt bättre om Sveriges beredskap hade varit god i utgångsläget - bättre för de sjuka, för vårdpersonalen och för samhällsmoralen.Foto: JENS SCHLUETER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige behöver beredskapslager, fler vårdplatser och bättre personalpolitik inför nästa globala sjukdomsutbrott. För ett sådant kommer.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Stormen är här”, sade en påtagligt stressad Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, under en presskonferens på onsdagskvällen. Den branta kurva som Folkhälsomyndigheten har siat om kan nu vara i antågande i huvudstaden.

Situationen är självklart inte unik. I Storbritannien beskrivs ökningen av sjukdomsfall på Londons sjukhus som ”en ihållande tsunami” med ”våg efter våg” av sjuka. 

Inget sjukvårdssystem i världen är dimensionerat för en snabb pandemi där det saknas immunitet, vaccin eller andra effektiva läkemedel. Men man kan vara mer eller mindre väl förberedd. Sverige var illa förberett på många sätt.

Den 4 mars avslöjade DN att sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, i ett brev till regeringen, skrev att bristen på sådant som andningsmasker, munskydd, visir, förkläden, handskar, skyddsglasögon och desinfektionsmedel gör att situationen ”hotar att bli ohållbar”. 

Lager i framtiden - kanske

Men det beror ju till stor del på att regionerna har litat till systemet med ”just in time”-leveranser: lastbilen med nya andningsmasker ska infinna sig vid sjukhusets lastbrygga precis när avdelningarnas hyllor med masker börjat gapa tomma.

Björn Eriksson har stått bakom just in time; den modellen har tjänat regionen väl och sparat pengar, sade han på en pressträff förra fredagen. Han tillade dock ”att man i framtiden troligen kommer att se till att ha större lager”, rapporterade Mitti.se 

Inte konstigt att han känner sig pressad nu. Region Stockholm - bland andra - har misskött sig grovt. 

Även om det funnits beredskapslager så skulle de inte ha räckt i evighet. Förr eller senare hade Sverige stått inför problemet att vårt lilla land vill köpa hem exakt samma sjukvårdsartiklar och läkemedel som alla andra länder.

Men det hade förstås varit betydligt bättre om Sveriges beredskap hade varit god i utgångsläget - bättre för de sjuka, för vårdpersonalen och för samhällsmoralen. Dessutom hade de företag i Sverige som nu ställer om för att producera exempelvis desinfektionsmedel och masker haft längre tid på sig. 

Det är helt uppenbart att framtida beredskapsnivå inte kan vara upp till regionernas godtycke. Här behövs nationellt ansvar och styrning.

Locka tillbaka vårdpersonal

En annan begränsande faktor för sjukvården är personalen. Björn Eriksson uppmanade alla som har en sjukvårdsutbildning, inklusive nyblivna pensionärer, att kliva fram och hjälpa till. 

Även här påverkas läget av gamla synder. Personalbrist är en kronisk sjuka; i synnerhet sjuksköterskor har lämnat vården, missnöjda med arbetsmiljö och löner. Nu verkar en del gå tillbaka för att hjälpa till under krisen, men här tycker man att regionerna borde annonsera stort, be om hjälp och lova bot och bättring som arbetsgivare.

Sverige behöver beredskapslager, fler vårdplatser och bättre personalpolitik inför nästa globala sjukdomsutbrott. För ett sådant kommer.