Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi borde inte heller lämna ut misstänkta till Kina

Upp emot en miljon demonstrerade mot lagförslaget som skulle göra det möjligt att utlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina. Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
Polisen bemötte demonstrationerna med gummikulor, tårgas och pepparsprej. Foto: CHAN LONG HEI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / CHAN LONG HEI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Hongkongborna protesterar mot ett förslag om att utlämna misstänkta till kinesiska domstolar. Kommer Sveriges regering att vara lika modig?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Protester rasar i Hongkong. Det folkliga missnöjet tändes av förslaget att brottsmisstänkta Hongkongbor ska kunna lämnas ut till Fastlandskinas politiskt styrda domstolar. 

Demonstrationerna har varit de största sedan britterna återlämnade regionen till Kina 1997. Men den Pekingtrogna ledningen verkar inte ha någon avsikt att dra tillbaka förslaget. Ute på gatorna svarade polisen med gummikulor, tårgas och pepparsprej. 

Peking ökar trycket på Hongkong

”Ett land, två system” var parollen vid återföreningen, då Hongkongborna blev lovade att få behålla självstyret och sina medborgerliga rättigheter i åtminstone 50 år. Från väst var förhoppningen att Kina under tiden fram till 2047 skulle bli som Hongkong. Men det mest sannolika är att Hongkong i stället kommer att bli som Kina.

Om lagförslaget går igenom skulle Peking kunna kontrollera Hongkong fullt ut – oavsett vad som står i avtalet från -97. Vad spelar det för roll att regionen formellt respekterar yttrandefriheten, om den regimkritiker som utnyttjar sina rättigheter ändå lämnas över till Kina?

”Tidigare kidnappade regimen sina motståndare – sådana som mig. Med lagändringen kan de föra bort sina kritiker helt lagligt,” kommenterade Lam Wing-kee till La Croix. Lam är en av de fem förläggare från Hongkong som blev bortförda av Kina 2015. Hans svenske kollega, Gui Minhai, sitter fortfarande i kinesisk fångenskap.

Gui Minhai, svensk-kinesisk förläggare, sitter fängslad i kina för "boksmuggling" från Hongkong. Foto: PRIVAT / ANGELA GUI

Kommer Sverige att stå emot Kina?

Kina är ingen rättsstat. Kina aspirerar inte heller på att bli någon rättstat. I februari skrev president Xi Jinping en artikel i partiets tidskrift Quishi, där linjen är glasklar: ”Kina ska aldrig kopiera andra länders modell. Vi ska aldrig följa den västliga vägen mot konstitutionalism, maktbalans eller oberoende domstolar”.

Förra året skrevs den kinesiska konstitutionen om, och kommunistpartiet stärkte sitt inflytande över rättsväsendet. 

Att utlämna brottsmisstänkta till Kina borde därmed inte vara ett alternativ för demokratiska stater: Domstolarna är politiserade, tortyr är en utbredd förhörsmetod och dödsstraffet används flitigt.

Men den kinesiska regimen är experter på att dra åt tumskruvarna inte bara på politiska fångar, utan också på länder som har åsikter om dessa människorättsbrott. Europeiska företag står på kö för att få komma in på den kinesiska marknaden. Ekonomisk makt ger Xi Jinping en hävstång – och han är inte rädd att använda den.

Just nu sitter en man i svenskt häkte, i väntan på att Högsta domstolen ska avgöra om han kan utlämnas till Kina. Mannen är misstänkt för korruption, och står högst upp på Kinas lista över eftersökta personer, enligt SR. Ger HD grönt ljus för utlämningen går frågan vidare till regeringen. 

Det är av yttersta vikt att regeringen står upp för rättsstatens principer och avslår Kinas begäran om utlämning. Hur ska Hongkong kunna stå emot pressen om inte ett fritt, demokratiskt land som Sverige gör det?