Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vettlöst av Trump att erkänna Jerusalem

Donald Trump har kastat 70 år av amerikansk policy i papperskorgen och riskerar en ny intifada i Mellanöstern.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: JAMAL TARAQAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Provokatören Trump visar återigen att han är en fara för världen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En del män vill bara se världen brinna - "Some men just want to watch the world burn" - säger Michael Caine i filmen The Dark Knight. Caine syftar på den rödhårige psykopaten, The Joker, och dennes lika sorglösa som meningslösa förstörelselusta. 

Eftersom Donald Trump tycks ha fötts fram ur den amerikanska populärkulturens vilda mylla kan en referens till Batman måhända försvaras, trots det mycket allvarliga ämnet: Jerusalem. 

President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och hans avsikt att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, innebär att han slår sönder 70 år av amerikansk policy. 

Han ignorerar FN-resolutionen från 1947 som gav Jerusalem status som en separat enhet. Han legitimerar Israels ockupation och annektering av östra Jerusalem, som fördömdes av ett enigt säkerhetsråd 1980. 

Han torkar fingrarna på Osloavtalet, det ramverk för en framtida tvåstatslösning som undertecknades 1993 av Israels Yitzak Rabin, palestiniernas Yassir Arafat och USA:s president Bill Clinton.  

Risk för en ny intifada

Efter onsdagens besked talade Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, om "en vacker gåva" från Trump. Palestinska ledare kallar beslutet det "största misstaget i Trumps liv". 

Oroligheter har redan brutit ut. I Betlehem på Västbanken har protesterande palestinier drabbat samman med israeliska säkerhetsstyrkor. I Ramallah har gummikulor och tårgas använts, uppger CNN.

I värsta fall står världen inför en ny intifada. Drömmen om ett Palestina med östra Jerusalem som huvudstad är en angelägenhet, inte bara för palestinier, utan för hela den arabiska och muslimska världen. 

Samtidigt ska man veta att mycket har förändrats i denna del av världen. Den arabiska våren och krigen i Irak, Syrien och Jemen har fått Palestinafrågan att halka ner på många aktörers dagordning. Saudiarabien är fullt upptagen av sin regionala maktstrid med Iran och har, som New York Times påpekar i en analys, intressen som i växande grad överlappar Israels. 

EU-delegation i östra Jerusalem?

Men det är ingen tvekan om att Donald Trump leker med dynamit. USA har kastat bort en stor del av det förtroendekapital som en fredsmäklare i Mellanöstern behöver. Dessutom ger Trump, alldeles i onödan, nytt bränsle åt islamistiska exremister som lever på bilden av fiendskap mellan Islam och västvärlden. Och det gör han just när terrorsekten IS är på väg att malas ner. 

EU måste nu bjuda Trump motstånd, i ord och handling. Det kan göras exempelvis genom att förlägga delegationer och möten till östra Jerusalem.

I övrigt får man hoppas att den symboliskt laddade ambassadflytten till Jerusalem drar ut på tiden och att president Donald Trump inte hinner sätta hela Mellanöstern i brand innan hans presidenttid är över.   

 

Läs också:

Israel borde tacka sina kritiker i FN

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!