Donald Trump har kastat 70 år av amerikansk policy i papperskorgen och riskerar en ny intifada i Mellanöstern.Donald Trump har kastat 70 år av amerikansk policy i papperskorgen och riskerar en ny intifada i Mellanöstern.
Donald Trump har kastat 70 år av amerikansk policy i papperskorgen och riskerar en ny intifada i Mellanöstern.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARISFoto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
 Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: JAMAL TARAQAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: JAMAL TARAQAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JAMAL TARAQAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vettlöst av Trump att erkänna Jerusalem

Publicerad

Provokatören Trump visar återigen att han är en fara för världen. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En del män vill bara se världen brinna - "Some men just want to watch the world burn" - säger Michael Caine i filmen The Dark Knight. Caine syftar på den rödhårige psykopaten, The Joker, och dennes lika sorglösa som meningslösa förstörelselusta. 

Eftersom Donald Trump tycks ha fötts fram ur den amerikanska populärkulturens vilda mylla kan en referens till Batman måhända försvaras, trots det mycket allvarliga ämnet: Jerusalem. 

President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och hans avsikt att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, innebär att han slår sönder 70 år av amerikansk policy. 

Han ignorerar FN-resolutionen från 1947 som gav Jerusalem status som en separat enhet. Han legitimerar Israels ockupation och annektering av östra Jerusalem, som fördömdes av ett enigt säkerhetsråd 1980. 

Han torkar fingrarna på Osloavtalet, det ramverk för en framtida tvåstatslösning som undertecknades 1993 av Israels Yitzak Rabin, palestiniernas Yassir Arafat och USA:s president Bill Clinton.  

Risk för en ny intifada

Efter onsdagens besked talade Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, om "en vacker gåva" från Trump. Palestinska ledare kallar beslutet det "största misstaget i Trumps liv". 

Oroligheter har redan brutit ut. I Betlehem på Västbanken har protesterande palestinier drabbat samman med israeliska säkerhetsstyrkor. I Ramallah har gummikulor och tårgas använts, uppger CNN.

I värsta fall står världen inför en ny intifada. Drömmen om ett Palestina med östra Jerusalem som huvudstad är en angelägenhet, inte bara för palestinier, utan för hela den arabiska och muslimska världen. 

Samtidigt ska man veta att mycket har förändrats i denna del av världen. Den arabiska våren och krigen i Irak, Syrien och Jemen har fått Palestinafrågan att halka ner på många aktörers dagordning. Saudiarabien är fullt upptagen av sin regionala maktstrid med Iran och har, som New York Times påpekar i en analys, intressen som i växande grad överlappar Israels. 

EU-delegation i östra Jerusalem?

Men det är ingen tvekan om att Donald Trump leker med dynamit. USA har kastat bort en stor del av det förtroendekapital som en fredsmäklare i Mellanöstern behöver. Dessutom ger Trump, alldeles i onödan, nytt bränsle åt islamistiska exremister som lever på bilden av fiendskap mellan Islam och västvärlden. Och det gör han just när terrorsekten IS är på väg att malas ner. 

EU måste nu bjuda Trump motstånd, i ord och handling. Det kan göras exempelvis genom att förlägga delegationer och möten till östra Jerusalem.

I övrigt får man hoppas att den symboliskt laddade ambassadflytten till Jerusalem drar ut på tiden och att president Donald Trump inte hinner sätta hela Mellanöstern i brand innan hans presidenttid är över.   

 

Läs också:

Israel borde tacka sina kritiker i FN

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag