Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vems ärenden går fredsrörelsen?

Propagandafilmer visar hur ryska fartyg övar i Östersjön.
Foto: Zvezda

Just nu genomför Ryssland en militärövning ovanligt nära den svenska kusten – där de sannolikt ska provskjuta luftvärnsrobotar. Var är fredsrörelsens protester?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan i onsdags har Ryssland genomfört en militärövning bara fyra landmil från Utklippan i Karlskrona skärgård. Övningsområdet, som ryska marinen döpt till ”Russia 1”, ligger på internationellt vatten men i svensk flyginformationsregion (FIR), där Sverige ansvarar för flygsäkerheten. 

”Jag har aldrig tidigare sett annan nation genomföra skjutningar i svenskt FIR förutom vid samövning med Sverige. Klart utanför normalbild”, kommenterade överstelöjtnant Carl Bergqvist på Twitter. 

Det finns fog för oro: spänningarna i Östersjön ökar, och med dem även den militära aktiviteten. Nato sköter flygpatrullering åt Baltstaterna. Ryssland har flyttat fram Iskanderrobotar med kärnvapenkapacitet till Kaliningrad. Flera länder rustar upp. 

Det är i sig inget konstigt att länder ökar sina försvarsbudgetar efter tjugo år av säkerhetspolitiskt töväder. Men minns varför det frös till på nytt: Ryssland anföll ett annat europeiskt land, och ockuperar fortfarande en del av det. Den säkerhetsordning som hade rått sedan andra världskrigets slut vältes över ända.

Högljudda protester mot Aurora

När Sverige i höstas genomförde försvarsmaktsövningen Aurora 2017 – den första i sitt slag på 20 år – protesterade fredsrörelsen högljutt. Sexton organisationer gick samman i kampanjen ”Stoppa Aurora”, som enligt talespersonen Pelle Sunvisson delade ut 100 000 flygblad, genomförde 10 000 samtal, postade 1000 inlägg i sociala medier, uttalade sig i 100 intervjuer och genomförde tio evenemang (Fib 15/9-17). Man bör nog ta deras egna siffror med en skopa salt, men en snabb sökning i mediearkivet visar att frasen ”stoppa Aurora” nämndes i 169 tidningsartiklar under förra året. Att säga att fredsrörelsens engagemang mot Aurora 17 var stort är alltså ingen överdrift. 

Wallström får kritik

Man hade kunnat förvänta sig att fredsrörelsen dammat av plakaten och protesterat mot den ryska ”krigsövningen”, för att använda samma ord som de klistrade på Aurora 17. Men av de 16 organisationerna har inte en enda uttalat sig mot att Ryssland provskjuter robotar utanför Blekinge. Bara Kvinnor för fred kommer ens i närheten, med ett upprop från februari mot alla militära övningar i Östersjön.  

På organisationen Nej till Natos hemsida är det i stället utrikesminister Margot Wallström som får kritik. Varför? Jo, för att hon undertecknat en debattartikel som fördömer Rysslands illegala annektering av Krim.

Det är Ryssland, inte Nato, som ritat om Europas gränser med våld. Det är Ryssland, inte Nato, som hotat att använda kärnvapen mot våra nordiska grannländer. Och nu är det Ryssland, inte Nato, som genomför en militärövning i svensk flyginformationsregion utan att ha bjudits in av Sverige. 

Varför protesterar inte fredsrörelsen? Vems intressen företräder de egentligen?