Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem bryr sig om 50-plus-männen på Iva?

Kurvan över inläggningar på intensiven pekar ”rakt uppåt”, enligt Socialstyrelsen och personalen är slut efter att ha kämpat i över ett år utan respit. Situationen är kritisk. (Akademiska sjukhuset, Uppsala.)
Foto: Niclas Hammarström / Expressen / Niclas Hammarström
Socialminister Lena Hallengren (S) och Socialstyrelsens GD, Olivia Wigzell under en presskonferens om coronaviruset i mars 2020. Tiden går, pandemin består...
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjukvården har nått sin maxkapacitet på flera håll i landet. Samtidigt visar en ny studie att medelålders män löper fyra gånger större risk att dö jämfört med kvinnorna. Dags att ändra i vaccinations-turordningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Pandemins tredje våg har nu nått en högre topp än den andra, sett till inläggningar på intensiven. Vissa landsändar har drabbats extra hårt: Regioner som Västra Götalandsregionen och Jönköping hade knappt någon nedgång alls mellan våg två och tre. 

Men hela Sverige är drabbat och vårdpersonalen är, efter mer än ett års pandemi, mer än slutkörd. Situationen är i själva verket så allvarlig att socialminister Lena Hallengren (S) kallade till presskonferens på onsdagen tillsammans med Socialstyrelsen och en intensivvårdssjuksköterska. 

”Ingen människa orkar hur mycket som helst, hur länge som helst”, löd ministerns budskap. Beläggningen ligger nära maxtaket och enligt Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, pekar grafen för Iva-patienter ”rakt uppåt”. Ingen vändning i sikte, med andra ord.

Personalen inom covidvården måste avlastas, på Iva men också allmänt inom den covidpåverkade slutenvården. Annars lär sjukskrivningarna stiga i höjden och många fler säga upp sig.

Man kan befara att belastningen på Iva inte sjunker ordentligt förrän alla över 50 vaccinerats.

Vi kan förstås hoppas, men inte lita på, att smittspridningen minskar när vädret blir varmare. Vid sidan av att människor följer restriktionerna spelar vaccinationerna en nyckelroll. 

Vaccineringen av de äldsta har lett till färre dödsfall, vilket är fantastiskt, Den har också inneburit att färre i de äldsta åldersgrupperna behöver intensivvård. De äldsta har emellertid inte dominerat på Iva. Och vid senaste räkningen var 7 av 10 patienter på Iva under 70 år, berättade Olivia Wigzell på presskonferensen.

Man kan befara att belastningen på Iva inte sjunker ordentligt, av vaccinationsskäl, förrän alla 50-plussare har fått sina doser.

Det är etiskt motiverat, hjälper sjukvården och det borde inte sinka vaccinationstakten.

Ledarsidan har tidigare propagerat för att 50- till 59-åringar ska rankas högre i vaccinationsprogrammet. I dagsläget hör de till den sista gruppen, Fas 4, då alla svenskar mellan 18 och 59 år, som saknar ”förtursskäl”, ska vaccineras.  

Eftersom ålder är en så tung faktor för svår sjukdom bör man inte bunta ihop unga vuxna och yngre medelålders med 50-plussare utan fortsätta att gå efter ålder. Även vårdkrisen talar för den modellen.  

En annan kritisk faktor för svår sjukdom är kön. I veckan kom en studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin som visar att risken att dö i covid-19 är fyra gånger så hög för män i övre medelåldern som för jämnåriga kvinnor. Det är en proportion som ganska väl speglar könssammansättningen på Iva under pandemin.

Möjligen bör man därför även prioritera män över 50 framför kvinnor. Det är etiskt motiverat, hjälper sjukvården och det borde inte sinka vaccinationstakten eftersom man kan gå efter födelsenummer. 

Folkhälsomyndigheten bör tänka ett varv till om turordningen.