Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårt samhälle måste försvaras mot terrorn

Poliser fick blommor när ett stort antal människor slöt upp på Sergels torg i Stockholm för en manifestation för kärlek och omtanke på söndagen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
En av många polisbilar som täcktes med blommor av tacksamma stockholmare under helgen.
Foto: JESSICA GOW/TT

Skärpta terrorlagar och mer kameraövervakning är ett sätt att skydda det öppna samhället mot dess fiender.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kulsprutepistoler, hjälmar och skyddsvästar. När stockholmarna på kvällen efter terrordådet på Drottninggatan gick ut för att äta middag, hämta pizza eller köpa mjölk bevakades Fridhemsplan och andra offentliga platser av tungt beväpnad polis.

Det blev snabbt tydligt att polisnärvaron fick de flesta invånare att känna sig mer trygga. På lördagen täcktes flera polisbilar i centrala Stockholm med blommor som lagts dit av människor som ville visa ordningsmakten sin uppskattning.

"Förstår ni hur fint det här är? Många av oss har flytt länder där polis kan stå för misshandel, maktmissbruk, tortyr", skrev Sakine Madon, politisk redaktör på VLT, på Twitter.

Kameraövervakning skyddar öppenheten

Det är viktigt att komma ihåg detta när debatten om hur samhället ska svara på hotet från terrorismen nu har startat. För när frågor som skärpta terrorlagar och mer kameraövervakning diskuteras låter det ibland som att det bara finns två vägar att gå. Antingen bevarar vi det öppna samhället eller så förvandlas Sverige till en ren polisstat.

Efterdyningarna av terrordåden på Drottninggatan visar dock att övervakning och skärpt säkerhet även kan fungera som ett skydd för det öppna samhället. 

Det var till exempel övervakningsbilder från kollektivtrafiken som gjorde att polisen efter bara några timmar kunde gripa den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. Gripandet bidrog i sin tur säkert till att så många stockholmare så snabbt vågade återta gatorna.

I tiotusentals gick de i helgen ut för att lägga ned blommor för offren på Drottninggatan, för att manifestera mot våld och terror på Sergels torg eller för att marschera över Skanstullsbron på väg till Hammarbys hemmapremiär i fotbollsallsvenskan.

Skulle samhället verkligen ha varit mer öppet om det hade saknats kameror i tunnelbanan? Skulle friheten ha varit större om polisnärvaron hade varit mindre denna helg?

Norge visar vägen

Efter dådet på Drottninggatan har många citerat den dåvarande norska statsministern Jens Stoltenbergs ord efter massakern på Utøya 201. "Vårt svar på våldet är mer demokrati och mer öppenhet, vårt svar på ondska är mer vänskap och vårt svar på hatet är mer kärlek."

Vissa använder talet som ett argument mot större befogenheter för polis och rättsväsende. Men i själva verket är Norge ett bra exempel på att det går att förena kärlek och öppenhet med politisk beslutsamhet mot dem som hotar samhället. När svenska politiker överväger att skärpa terrorlagarna är det Norge man sneglar på. Där har politikerna, visa av landets erfarenheter, sett till att kriminalisera samröre med terrororganisationer. Där går IS-resenärerna inte fria.

Man får inte bli naiv i den här debatten. Det finns alltid en risk att staten missbrukar sin makt och därför behövs effektiva kontrollmekanismer. Någon polisstat är inte önskvärd. 

Men mer effektiva säkerhetsåtgärder inom ramen för rättssäkerhet och demokrati är inget hot mot det öppna samhället. I terrorns tid är det tvärtom en förutsättning för öppenhet.


Läs också:

Säkerhet är viktigare än integritetsvurm

Glöm inte ömheten vi kände denna terrordag

Sverige får inte böja sig för terrorismen


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.