Foto: FREDERIC SCHEIBER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDERIC SCHEIBER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Varning för Macrons storslagna EU-visioner

Publicerad

Med Emmanuel Macron i Elyséepalatset och Storbritannien på väg mot brexit ligger vägen öppen för ett mer federalt EU. Den utvecklingen måste Sverige bekämpa.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Emmanuel Macrons seger i det franska presidentvalet har helt förändrat stämningen i Europa. För bara några månader sedan oroade sig många europeiska politiker – tyngda av brexit och Trumps seger i USA – för ett sammanbrott för hela EU. Nu råder närmast glädjeyra.

Och visst är det glädjande att Macron vann över Marine Le Pen. Hans inrikespolitiska program med mer av budgetdisciplin, flexibel arbetsrätt och utbildningssatsningar är också vad Frankrike skulle behöva efter 30 år av låg tillväxt och hög arbetslöshet.

Emmanuel Macron och EU

Men det finns samtidigt anledning att lyfta ett varningens finger för Macrons idéer om EU.

"Vi måste lyssna på folken och inse att de i dag är extremt arga och otåliga," sa han i en uppmärksammad intervju med BBC i maj.

Men frågan är om Macron verkligen tolkat stämningarna i Europa rätt. Kritiken att EU har för mycket att säga till om på medlemsländernas bekostnad verkar han inte alls ha uppmärksammat. Macrons recept är tvärtom att ge betydligt mer makt till unionen.

Länderna i eurozonen bör ha ett gemensamt parlament, en gemensam finansminister och en gemensam budget, anser den franske presidenten. Macron vill också ha mer överstatlighet när det kommer till bland annat handels- och arbetsrättsregler.

EU-kommissionen verkar vädra morgonluft efter det franska valet och har åter lanserat flera förslag som går i Macrons riktning, som fördjupat eurosamarbete, stödfonder åt krisländer och ökad styrning av den ekonomiska politiken.

Fel slutsats av brexit

Tidigare agerade Storbritannien grindvakt mot sådana planer men med britterna på väg ut ur EU är motståndet svagt. Vägen ligger därför öppen för ett mer federalt Europa där vissa länder tillåts går före.

Macron och kommissionen verkar därmed ha dragit helt fel lärdom av brexitomröstningen. De tycks tro att mer av överstatlighet automatiskt kommer att göra medborgarna mer positivt inställda till unionen. Men risken stor att än mer av ilskan över sakernas tillstånd – rätt eller fel - kommer att riktas mot unionen.

För Sveriges del är utvecklingen extra oroväckande. Genom att vi står utanför eurozonen kommer vi att förlora inflytande i unionen om andra länder väljer att samarbeta tätare. Men det är inte främst därför som Sverige bör försöka motarbeta Emmanuel Macrons EU-visioner. Det är för att värna kärnan i EU-samarbetet.

Om EU inte ska falla måste unionen ständigt röra sig framåt mot allt mer av integration, lyder den i Bryssel så populära "cykelteorin". Men problemet är snarare det omvända. Genom att hela tiden ge sig i kast med nya reformer får EU allt mindre tid att vårda sina kärnuppgifter.

 

Läs också:

Sverige måste kämpa för ett måttfullt EU 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag