Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varning för Ebba Buschs nya vårdnadsbidrag

Ebba Busch (KD) var stundom mycket animerad i en allmänt stökig partiledardebatt i Agenda.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas ledare, Ulf Kristersson, behöll lugnet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ebba Buschs protester under partiledardebatten var märkliga. Visst har KD ett nytt vårdnadsbidrag – varför vill man inte erkänna det?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var många partiledare som hojtade högt för att sno åt sig ordet i söndagen Agenda-debatt. En av dem var Ebba Busch (KD), när hon ville tillrättavisa Stefan Löfven. 

S-ledaren hade hävdat att Kristdemokraterna vill återinföra vårdnadsbidraget. Fel, fel, fel! protesterade Ebba Busch.  

Men stämmer det? På partiets hemsida kan man läsa om förslaget ”barnomsorgspeng”. Det lilla som står, påminner i högsta grad om KD:s hjärtefråga från allianstiden. 

Vårdnadsbidraget infördes 2008 och innebar att föräldrar kunde få 3 000 kronor i månaden för att vara hemma med egna barn i åldrarna ett till tre år.

Högst besynnerligt i ett land med en generös kommunal barnomsorg, syftande till att värna jämställdheten och arbetslinjen. Väljer man att vara hemmafru eller hemmafar bör man rimligen finansiera det själv. 

Bidraget avskaffades av regeringen Löfven 2016.

Det är inte bara en fälla för kvinnor utan i högsta grad för deras barn.

KD:s barnomsorgspeng är som sagt snarlik vårdnadsbidraget, men med en stor skillnad: I stället för 3 000 kronor ska föräldrar få 6 000 kronor i månaden! 

Det gör det ännu mer skadligt än föregångaren. 

Redan innan vårdnadsbidraget infördes varnade många, inklusive Expressens ledarsida, för att det skulle leda till att kvinnor som är långt ifrån arbetsmarknaden kom ännu längre bort. Därmed skulle det bli ett segregationsproblem. 

Så blev det.

2013 hade 38 procent av bidragstagarna invandrarbakgrund, enligt SCB. Andelen ökade från år till år. I Helsingborg, där man gjorde en egen utredning, var 52 procent av mammorna födda utomlands. 

Att införa ett sådant bidrag i dag, fast med 6 000 kronor i månaden, går stick i stäv med alla integrationsambitioner. Det är inte bara en fälla för kvinnor utan i högsta grad för deras barn.

2010 fick Norge kritik av OECD för sitt vårdnadsbidrag, ”kontantstötten”, för att det lett till att bara 40 procent av invandrarbarnen började på förskola före två års ålder, jämfört med 80 procent av de helnorska. 

Tvåårsgränsen är kritisk för invandrarbarns språkinlärning, sade OECD:s forskare. Startar de senare riskerar de att komma efter i skolan. 

Men har hon råd att svika de kristdemokrater som värnar kärnfamiljen?

Skulle då KD få igenom sitt förslag om man kom till makten? Moderaterna av i dag skulle definitivt vara mer svårflörtade än Reinfeldts parti, men här är kruxet: Sverigedemokraterna vill också ha vårdnadsbidrag, med 6 000 i månaden. 

Det ger KD-SD-linjen goda odds.

Hoppet kan i så fall stå till Ebba Busch. Hon tycks inte vara någon vän av barnomsorgspengen. I en stor intervju i SvD i mars, tonade hon ner dess betydelse: 

”Det är inte vårt viktigaste förslag. Syftet är primärt inriktat på att möjliggöra familjedaghem för barn upp till tre år.”

Men har hon råd att svika de kristdemokrater som värnar kärnfamiljen? KD hovrar kring fyraprocentsspärren, sådant kan minska partiledarens svängrum.

Det här är en strid som en statsminister Ulf Kristersson måste ta på allvar, och vinna.