Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens muslimer behövs i kampen mot extremismen

Flaggbränning i Pakistan.Foto: HUSSAIN ALI/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK / HUSSAIN ALI/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Emmanuel Macron.Foto: LAURENT LAURENT VU/SIPA/SHUTTERSTOCK / LAURENT LAURENT VU/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

De rasar mot franska teckningar men säger inte ett knyst om hundratusentals muslimska uigurer i Kinas omskolningsläger. Dubbelmoralen inom den muslimska världen är häpnadsväckande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gör tankeexperimentet att ett västland – låt säga Frankrike – hade betett sig som Kina gör mot sin muslimska minoritetsbefolkning. Tusentals moskéer har rivits. Det kan räcka med att odla ett skägg, bära slöja eller föda för många barn för att muslimer ska skickas till ”omskolningsläger”. Upp till en miljon uigurer tros ha tvingats till slavarbete och hjärntvätt i dessa brutala läger.

Protesterna hade med rätta varit enorma runtom i den muslimska världen. Men nu är det inte Frankrike som förföljer sin muslimska minoritet, utan Kina. Därför är tyst. 

Frilansjournalisten Jojje Olsson uppmärksammade denna iögonfallande dubbelmoral i ett blogginlägg i veckan. Medan en rad västländer protesterar högljutt mot Kinas förtryck av den muslimska minoriteten i Xinjiang ignorerar den muslimska världen övergreppen eller ger rentav Kina sitt stöd.

I stället riktar en rad ledare i den muslimska delen av världen – med Turkiets president Erdogan i spetsen – nu sin vrede mot Frankrike. Landets sekulära inriktning och president Emmanuel Macrons pågående offensiv mot radikal islamism har utlöst en våg av protester och lett till bojkotter mot franska varor. 

Den våldsbejakande islamismen vill gärna frammana en bild av en olöslig konflikt mellan väst och islam.

Det är faktiskt helt barockt. Frankrikes stora muslimska minoritet är fullvärdiga medborgare och har rättigheter som de flesta muslimer i världen bara kan drömma om, detta sagt utan att förneka att det förekommer diskriminering. Flera inhemska muslimska ledare har dessutom välkomnat Macrons krafttag mot extremismen.

På torsdagen drabbades Frankrike av ännu ett islamistiskt terrordåd. Knappt två veckor efter att läraren Samuel Paty halshöggs på öppen gata för att ha undervisat om yttrandefrihet, knivmördades tre personer vid en kyrka i Nice. Terrorhotsnivån höjs nu till den högsta möjliga samtidigt som säkerheten utökas kring kyrkor och skolor. 

Arma Frankrike! Som om inte landet hade nog med en okontrollerad smittspridning och en överlastad sjukvård drabbas det gång på gång av nya bestialiska terrordåd. 

Frankrike behöver all sympati som landet kan få för sin modiga kamp mot barbariet. Men inget land kan kväsa extremismen på egen hand. 

Den våldsbejakande islamismen vill gärna frammana en bild av en olöslig konflikt mellan väst och islam. Men i själva verket skördas flest offer för terrorismen i den muslimska världen – i länder som Irak och Afghanistan. 

Enligt det senaste Global Terrorism Index dödades 15 952 personer i terrordåd under 2018, vilket är en minskning sedan toppåret 2014. Den främsta förklaringen till nedgången är de militära framgångarna mot IS och Boko Haram. 

Det understryker det uppenbara: den våldsbejakande islamismen är ett dödligt hot också mot världens muslimer. När får vi se en protestvåg mot dem som på riktigt kränker islam och är vanliga muslimers fiender?