Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världen måste stoppa Kinas virusodlingar

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Skaldjursmarknaden i Guangzhou var tidigare känd för vilda djur som krokodiler. Men under corona-epidemin stängde många butiker.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Världen måste sätta hård press på Kina att stänga de farliga marknader där virus kan hoppa från vilda djur till människor.
Foto: CHINAIMAGES / STRINGER/CHINAIMAGES/SIPA USA SIPA USA

Världssamfundet kan inte tolerera att det finns ohygieniska marknader i Kina där farliga virus kan hoppa från vilda djur till människor. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Covid-19-pandemin beskrivs ofta som en chockartad, ”once in a lifetime”-händelse. Men nya smittor orsakar utbrott runtom i världen hela tiden. En majoritet är så kallade zoonoser, smittämnen som hoppar från djur till människa. 

Det nya coronaviruset tros ha uppkommit hos fladdermöss. Nästa anhalt var däggdjur, myrkotte, palmmård eller kinesisk solgrävling. Slutdestination: människa. När det stod klart att människor kunde infektera varandra var den evolutionära segern ett faktum för sars-covid-2.

Men människan är inte ett simpelt offer för naturens nycker utan en aktiv medspelare i det drama som skapar epidemier och pandemier. Virus, bakterier och andra mikrober behöver assistans för att bli en människofarsot. Det får de exempelvis i form av befolkningsökning och överfulla städer, bristfälliga vatten- och avloppssystem, snuskig djur- och livsmedelshantering, överanvändning av antibiotika, klimatförändringar och global hyperrörlighet.

Kinas djurmarknader

En perfekt storm kan uppstå i ohygieniska miljöer där vilda djurarter blandas med varandra och där människor kommer i kontakt med deras blod och andra utsöndringar, exempelvis vid slakt. 

Det var på en sådan plats, en så kallad ”wet market” i kinesiska Wuhan, som coronautbrottet tros ha startat. 

Marknaderna bommades igen när virusepidemin tog greppet om Wuhan. Men allteftersom pandemins epicentrum har förflyttats västerut, och kinesiska myndigheter lättat på karantänen, har marknaderna åter öppnats. 

Det ska sägas att bisarr djurhandel är bara en del av utbudet. Här köper människor sin mat: fisk och kött, frukt och grönsaker. Det är en infrastruktur som inte kan krossas hursomhelst. 

Men självklart måste Peking utrota de element som gör marknaderna till drivhus för pandemier: De levande vilda djuren - hopträngda i burar under vidriga förhållanden - och det summariska slaktandet. 

I ett tal i februari sa president XI Jinping: ”Vi kan inte ignorera detta längre!” Den 24 februari förband sig folkkongressen att ”få slut på den illegala handeln med vilda djur, utrota den dåliga vanan att äta vilda djur och skydda folkets hälsa och trygghet.”

Virus kan hoppa

Det låter ju lovande. Men - det finns alltså redan lagar och regler. Problemet är att de är ineffektiva, inte efterlevs och att rättsväsendet tar lätt på dem.

Kan man lita på Kinas goda vilja denna gång? Det är tveksamt. I ett skede var regimen faktiskt öppen om läget i Wuhan. Sedan började man, på välkänt diktaturmanér, sprida ryktet att sars-cov-2 hade amerikanskt ursprung och kom till Wuhan med en besökande amerikansk armédelegation. Vad har man då för argument för att stoppa djurhandeln?

En sak är säker: Omvärlden måste sätta maximalt tryck på Xi Jinping. Världssamfundet kan inte tolerera att Kina odlar smittor som har potential att förvandla mänskligheten till en fattig spillra. 

Detta är inte förhandlingsbart.