Varför vill Sverige inte stoppa fifflandet i EU?

Det är obegripligt att Stefan Löfven inte ser till att nettobetalaren Sverige är med och hjälper till i kampen mot EU-korruptionen.
Personer med kopplingar till Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kunnat tillskansa sig mark och därmed stora EU-bidrag
Foto: TASS / MIKHAIL METZEL/TASS/SIPA USA SIPA USA

Korrupta politiker i Östeuropa mjölkar EU:s jordbruksfonder på miljontals euro. 

Det är obegripligt att Sverige ännu inte är med och bekämpar det.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stora belopp från EU:s jordbruksfonder går till oligarker och korrupta politiker i Östeuropa, avslöjade New York Times i helgen. Efter kommunisttiden är staten en stor markägare i många östländer och genom att tillskansa sig mark har personer med politiska kopplingar kunnat få stora bidrag från EU.

I Ungern har mark auktionerats ut till underpris till personer med kopplingar till premiärminister Viktor Orbán. I Slovakien vittnar åklagare om framväxten av en jordbruksmaffia som misshandlar och utpressar småbönder för att komma över deras mark. Och i Tjeckien har företag som kontrolleras av premiärminister Andrej Babiš tagit emot hundratals miljoner kronor i jordbruksstöd.

Fiffel med jordbruksstöd

Sverige var drivande bakom EU:s stora östutvidgning 2004 då bland andra Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien och de baltiska länderna släpptes in i klubben. Rumänien och Bulgarien anslöt tre år senare.

I stort har den politiken varit lyckosam. Men i backspegeln är det lätt att se att det fanns en övertro i de gamla EU-länderna på hur stabil den liberala demokratin verkligen var i öst-länderna.

Det var till exempel ett misstag att EU inte försågs med vassare verktyg mot länder som bryter mot unionens regelverk. Tanken på att villkora rätten till EU-stöd i nästa långtidsbudget med att man följer rättsstatens principer är ett viktigt första steg för att rätta till det. En annan möjlig åtgärd är att ge medlemsländer mindre makt över hur jordbruksstöden fördelas.

Men att bara peka finger åt östländerna är alldeles för lätt. EU-länderna bör också fundera på vilken roll stöden och de bristfälliga kontrollerna har spelat för den negativa utvecklingen. Tillfället gör tjuven.

New York Times granskning visar att miljardregnet i kombination med auktoritära ledare och svaga institutioner har skapat en giftcocktail. EU-medel har kommit att smörja närmast feodala system där familj och vänner till korrupta politiker får tillgång till land och generösa bidrag, medan motståndare straffas.

Sverige nobbar Europeiska Åklagarmyndigheten

Tyvärr har Sverige valt att sätta sig på läktaren när EU nu trappar upp arbetet mot korruptionen. Häromveckan tillträdde rumänskan Laura Kövesi som EU-åklagare med uppgift att utreda bedrägerier med EU-medel.

Laura Kövesi är EU:s nya åklagare och ska bekämpa bedrägerier med EU-medel
Foto: BOGDAN CRISTEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men inför skapandet av den Europeiska åklagarmyndigheten såg den rödgröna regeringen först till att vattna ur dess befogenheter, därefter var man med och röstade nej i riksdagen till att Sverige skulle gå med i samarbetet. I övrigt är det bara Polen och Ungern som aktivt sagt nej till att delta i myndighetens arbete.

I vårens EU-valrörelse gjorde Stefan Löfven visserligen en u-sväng och förordade ett svenskt medlemskap. Men så fort vallokalerna stängde tycks frågan ha blivit ointressant igen. 

Det är faktiskt obegripligt att nettobetalaren Sverige inte verkar vilja hjälpa till i kampen mot EU-korruptionen.


Sverige kommer att få det tufft i EU när Storbritannien lämnar, spår statsvetaren Göran von Sydow.