Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Varför låta Sverige vara fristad för islamister?”

Linda Nordlund är ny ledarskribent i Expressen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Linda Nordlund, ny ledarskribent i Expressen, skriver för att förstå. 

– Just nu är det mycket jag inte förstår - som varför en feministisk regering låter landet vara en fristad för islamister, säger hon.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

– Jag har en bakgrund som kolumnist och ledarskribent på Svenska Dagbladet och ordförande för Liberala ungdomsförbundet, men jag har också skrivit krönikor i liberala landsortstidningar. Jag har en examen i statsvetenskap från Uppsala universitet och har gått på konstskola. I övrigt är jag feminist, försvarsvän, hästtjej och hiphopfan.

Vad tänker du skriva om?

– Jag skriver för att förstå, och just nu är det mycket jag inte förstår – som varför en feministisk regering låter landet vara en fristad för islamister, varför världens näst högsta skatter inte räcker till en lika bra förlossningsvård som i grannländerna, varför regeringen gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden när trångboddheten breder ut sig, eller varför ett land som inte kan försvara sig självt skulle bli mindre säkert av att gå med i Nato. För att ta några exempel.

Varför är du så intresserad av försvars- och säkerhetspolitik?

– Det är i säkerhetspolitiken som de mest intressanta avvägningarna sker, tycker jag: mellan individens integritet och samhällets säkerhet, mellan demokratiska principer och demokratins sårbarheter. Ta bara informationskrigföring – som Ryssland är experter på och har använt med stor framgång i bland annat Ukraina – hur offensiva är vi bekväma med att våra myndigheter är för att bemöta informationskampanjer i och om Sverige? Var går gränsen mellan upplysning och propaganda? Metoderna är gamla men landskapet är nytt, och det gör det väldigt spännande.

Lever du som du lär?

– Nästan. Jag vet att jag som predikar cybersäkerhet och eget ansvar vid en kris borde sluta surfa på öppna nätverk och se till att bygga upp ett rejält konservlager hemma. Jag jobbar på det.

Linda Nordlund

Aktuell: Ny ledarskribent på Expressen 

Född: 1986

Har tidigare: varit ledarskribent och kolumnist i Svenska Dagbladet, krönikör i Nerikes Allehanda och Sundsvalls Tidning, ordförande för Liberala ungdomsförbundet och public affairs-konsult. Samt gått på konstskola och läst pol kand-programmet vid Uppsala universitet.

Skriver om: försvar, feminism och välfärd.

Bonusinfo: Har blivit kallad ”nyliberal trotskist” av Naomi Klein.