Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför ger sig M inte på islamistskolorna?

Förre moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi är rektor för den hårt kritiserade friskolan Römosseskolan i Göteborg.
Foto: JULIA PERSSON
Abdirizak Waberi från den tid då han var suppleant för Moderaterna i riksdagens försvarsutskott. Numera är han rektor för Römosseskolan och partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia.
Foto: RIKSDAGEN
M-ledaren Ulf Kristersson vill se ett åtgärdspaket mot våldsbejakande och politisk islam.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är bra att Moderaterna vill kraftsamla mot islamismen. 

Men ska det vara trovärdigt måste Ulf Kristersson också våga ifrågasätta de egna käpphästarna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter höstens terrordåd mot en lärare i Paris och kyrkobesökare i Nice har president Emmanuel Macron klagat på det svaga internationella stödet. Uppslutningen bakom Frankrike var mycket större efter attackerna mot satirtidskriften Charlie Hebdo 2015, menar presidenten. 

På tisdagen presenterade i alla fall M-ledaren Ulf Kristersson ett åtgärdspaket mot politisk och våldsbejakande islam på DN Debatt. Kristersson hänvisar till just terrordåden i Frankrike när han förklarar behovet av reformer och ansatsen påminner dessutom om den i Macrons egna paket mot islamism.

Det märkligaste med utspelet är egentligen att så många av förslagen ännu inte är genomförda. I åratal har Stefan Löfven exempelvis lovat att strypa bidragskranen till extremister. Men häromveckan tillsatte regeringen ännu en utredare som ska titta på frågan.

Det är också besynnerligt att Sverige tidigare inte har använt alla verktyg för att få länder att ta emot sina egna medborgare. Därför är det bra att M vill använda biståndet som påtryckningsmedel vid utvisningar.

I valet mellan att effektivt bekämpa islamismen och att försvara dagens slapphänta regelverk för skolor ser det alltså ut som att Moderaterna väljer det senare.

Sverige – med sina extremt låga krav för naturalisering – borde i likhet med stabila demokratier som Tyskland och Danmark förstås redan ha möjlighet att dra in medborgarskapet för personer med dubbla nationaliteter som döms för terrorbrott. 

Moderaterna ansluter till den europeiska debatt som finns om att förbjuda utländsk finansiering av ”extrema” religiösa samfund. Det är ytterst problematiskt att många svenska moskéer finansieras av diverse gulfstater som kräver att deras fundamentalistiska islamtolkning ska följas. Men att definiera vad som är ett ”extremt samfund” är nog inte lika lätt som Moderaterna låter påskina. Kanske är krav på demokrati och religionsfrihet i givarländerna en bättre metod. 

Det är utmärkt att Ulf Kristersson vill motverka radikalisering i skolan. Men det är rent ut sagt besynnerligt att Moderaterna vänder blicken mot eleverna – vars icke-demokratiska värderingar M vill ska kartläggas av Skolverket – men helt blundar för vilka som sitter vid katedern och i rektorsexpeditionen. 

Experter har i åratal varnat för att hårdföra islamister etablerar skolor, förskolor och daghem för att bygga och finansiera regelrätta parallellsamhällen i Sverige. Om det borde Moderaterna vara särskilt kunniga. Abdirizak Waberi satt ju på den moderata riksdagsbänken så sent som 2014. Numera är han rektor för den omdiskuterade Römosseskolan i Göteborg OCH partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia med kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

Ändå finns inte en enda mening i utspelet om att begränsa etableringsfriheten för friskolor. 

I valet mellan att effektivt bekämpa islamismen och att försvara dagens slapphänta regelverk för skolor ser det alltså ut som att Moderaterna väljer det senare. 

Så illa kan det väl ändå inte vara?


Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark om hur islamister bygger parallellsamhällen.