Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför får inte Gullspång sänkt skatt, Annie Lööf?

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Centerpartiets förslag om att sänka skatten i vissa kommuner löser inte landsbygdens problem och framstår som orättvist.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Klyftan mellan stad och land lyfts ofta upp som en ödesfråga för demokratin, men den praktiska politiken kokar i regel ner till symbolfrågor - som att flytta myndigheter från Stockholm.

Under torsdagen presenterade Centerpartiet ett mer konkret förslag i Almedalen. De 1,2 miljoner människor som bor i norra och nordvästra Sverige ska få sänkt skatt med 3 700 kronor per år. Det skulle belasta statsbudgeten med 2,9 miljarder kronor årligen. 

Annie Lööf motiverar sitt förslag med att landsbygdsbor får sämre offentlig service, trots att de ofta betalar högre kommunalskatt. Det höjda grundavdraget skulle i snitt kompensera en vanlig löntagare för den högre skatten, enligt partiets uträkningar.

Annie Lööf om landsbygden

Förslaget åtgärdar dock bara den första delen av problemet, den offentliga servicen förbättras ju inte av sänkt skatt. Annie Lööf hoppas dock att förslaget ska få fler människor att stanna i eller flytta till landsbygden och att försörjningsbördan därmed ska bli lättare att bära. Men många landsbygdskommuner har tappat befolkning ända sedan 1970-talet - oavsett om statsministern har hetat Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson eller Fredrik Reinfeldt.

Det beror på att flyttlassen mot städerna inte främst är en följd av svensk inrikespolitik.  Det är globala trender, som billigare transporter, förbättrade kommunikationer och högspecialiserade arbetsmarknader, som driver centraliseringen. Företagens huvudkontor måste inte längre ligga bredvid fabriken.

Centerpartiet tycks också missa att landsbygdsproblematik inte bara finns i norra Sverige. Gullspångs kommun i Skaraborg har tappat nästan en fjärdedel av sin befolkning sedan 1970 och har en skattesats om 34,2 kronor. I högskole- och myndighetsstaden Östersund i Jämtland har invånarna under samma tid blivit 27 procent fler och skatten är nästan en krona lägre än i Gullspång. Trots det är det Östersundsborna som skulle få sänkt skatt, med Centerpartiets förslag. Det framstår som djupt orättvist.

Satsa på höjda statsbidrag i stället

Annie Lööf lyfte på torsdagen även fram några punkter från Januariavtalet som hon menar kommer förbättra livet på landsbygden: fler servicekontor, stärkt äganderätt till skogen och försvagat strandskydd. Inriktningen på politiken är att stimulera jobb och företagande.

Men när nationalekonomen Charlotta Mellander intervjuades i Ledarsnack nyligen påpekade hon att landsbygdens problem inte främst handlar om tillgången på jobb. I några av de allra värsta utflyttningskommunerna är arbetslösheten lika låg som i framgångsrika universitetsstäder. Där råder arbetskraftsbrist, men de unga flyttar ändå.

Den verkligt stora utmaningen för politiken handlar därför om att säkra den offentliga servicen i kommuner med krympande befolkning. Då framstår det som både mer klokt och mer rättvist att satsa pengarna på kommunerna snarare än på att sänka inkomstskatten i norr.

Januarigängets reformer är inte vad landsbygden behöver, säger nationalekonomen Charlotta Mellander i Ledarsnack.