Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför är ryska agenter så klantiga?

Rysslandsvetaren Oscar Jonsson gästade Ledarsnack i veckan, för att bland annat prata om GRU-agenterna som förgiftade Sergej Skripal i Salisbury tidigare i år.
Oscar Jonsson är forskare i rysk krigföring vid Kings College i London.
Alexander Petrov och Ruslan Boshirov kallade agenterna sig, men deras riktiga identiteter har avslöjats av de granskande journalisterna på sajten Bellingcat.
Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nederlänska försvarsdepartementet har släppt denna bild på fyra ryska underrättelseagenter, som togs på bar gärning när de försökte hacka datornätverket på Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Agenterna hade parkerat en bil utanför byggnaden, och när bilen undersöktes var bakluckan full av avancerad utrustning.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Spioner, hackare och skumma affärsmän. Den ryska underrättelsetjänsten har många verktyg. Sverige måste kunna bemöta vartenda ett.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, är just nu i det mediala rampljuset: Enligt brittiska myndigheter ligger GRU bakom nervgiftsattacken i Salisbury och cyberattacker mot bland annat antidopingbyrån WADA. Men varför ägnar sig den ryska militären åt sådant?

Ett svar gavs av Rysslandsvetaren Oscar Jonsson när han i veckan gästade Ledarsnack: "Operationerna riktar sig mot personer eller organisationer som har agerat mot ryska intressen. Man kan också ställa sig frågan: varför skulle de inte göra det? Vad har priset varit för Ryssland att invadera Krim, bomba civila i Syrien eller för den delen blanda sig i det amerikanska presidentvalet?"

Den senaste tidens avslöjanden får det dock att framstå som att det är Kling och Klang som är i farten, snarare än James Bond. 

Extremt farligt nervgift – ett förbjudet vapen – hälls i en parfymflaska och glöms kvar i en park. En bil står märkligt parkerad utanför Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag – med hela bakluckan full av hackerutrustning. Ett ryskt företag köper 17 fastigheter i den finländska skärgården – och bygger helikopterplattor på varenda liten udde.

Drar ned byxorna på Putins propaganda

Men Oscar Jonsson varnar för att göra sig lustig över de klumpiga spionerna.

"Det blir en falsk trygghet att tro att de är klantiga. De flesta operationer åker de inte fast för, och hade man vetat hur de gick till hade det säkert uppfattats som extremt proffsigt."

Historikern Anne Applebaum har skrivit att det kan vara en strategi från västerländska säkerhetstjänster att avslöja pinsamma detaljer om ryska underrättelseoperationer. Ett sätt att dra ned byxorna på Putins propagandaapparat. Men det finns ytterligare ett skäl – som är viktigare.

"Att exponera dem blir ett sätt att visa för medborgarna vad som pågår, och därigenom bygga medvetande, motståndskraft och stöd för hårdare åtgärder. I den svenska debatten diskuteras om det finns något hot eller inte, och det tvivlet kan man då undanröja", säger Jonsson.

Konflikten är redan här

Det man måste förstå är att vår binära syn på vad som är krig och vad som är fred inte delas av ryska makthavare. 

"Det ryska synsättet är att vi befinner oss i en konflikt som pågår med olika intensitet. Det viktiga är inte vad det är för typ av medel man använder – militära, politiska, ekonomiska – utan hur väl de löser ett säkerhetspolitiskt dilemma."

Låt det sjunka in. Konflikten är redan här – och nästa regering kommer att behöva fundera på vilka åtgärder den insikten ska leda till.

Våra nordiska grannar har lagstiftning som låter regeringen granska, och om det krävs stoppa, utländska direktinvesteringar. Det saknar vi. Svensk lagstiftning är fortfarande är tanklöst tandlös.

Det är vansinne. Ett litet land med en stor, revanschistisk granne får inte göra sig några illusioner. Sverige måste kunna bemöta alla försök till påverkan – oavsett i vilken skepnad de kommer.


Fotnot: Se hela intervjun med Oscar Jonsson i tv-spelaren ovan.

Läs också: Vågar vi verkligen lita på Finland i skarpt läge?