Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför är du så tyst om kvinnohat nu, Strandhäll?

Sultan Kayhan (S), är riksdagsledamot Socialdemokraterna och statsrådsersättare för Annika Strandhäll. Foto: PRESSBILD
Socialminister Annika Strandhäll (S) brukar vara snabb att twittra – men om Sultan Kayhan är hon tyst. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Millard, SD, satt i riksdagens konstitutionsutskott tills DN avslöjade att hans Flashbackkonto hade använts för att sprida grovt kvinnohat. Foto: PER KNUTSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna kan inte kritisera SD med trovärdighet om man inte rensar i de egna leden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En riksdagsledamot har blivit påkommen med att ha ett konto som sprider kvinnohat på Flashback. Politikern hävdar dock sin oskuld, och påstår sig ha "lånat ut kontot" till en anonym vän. 

Ännu ett nättroll i SD:s riksdagsgrupp? Nej, denna gång är det en socialdemokrat som har hamnat i blåsväder.

Sultan Kayhan, 30, är riksdagsledamot och statsrådersättare för Annika Strandhäll. Aftonbladet har visat att hennes konto på Flashback har använts för att be om tips på hur man kan få en otrogen kvinna utvisad ur Sverige. 

"Hon ligger runt" och "är helt enkelt en bitch", står det i inlägget som avslutas med "vet ni något man kan göra för att hon ska bli nekad uppehållstillstånd? Vadsomhelst? Vore verkligen uppskattat!”

Sultan Kayhan hävdar att hon lånade ut sitt konto till en vän som var "jätteledsen och deprimerad och ville ställa en fråga". Men hon vill varken berätta vad vännen heter eller låta journalisterna tala med honom för att verifiera historien – inte ens med källskydd.

Samma bortförklaring som Millard

Nästan exakt samma försvar presenterade sverigedemokraten Jonas Millard i december, när Dagens Nyheter avslöjade att flera inlägg från hans Flashbackkonto tipsade om våldtäktsdroger och hur man går tillväga för att köpa sex i Thailand. Det var minst sagt hårresande läsning.

Riksdagsledamoten Millard nekade till att ha skrivit allt, och sa att han hade delat sina inloggningsuppgifter med ett tiotal personer som han bara kände via nätet "för att testa IT-säkerheten på Flashback".

Få, utanför SD, trodde på den förklaringen. Det lät för långsökt. De enda som brukar dela på användarkonton i sociala medier är gifta par över 60. 

En som absolut inte köpte förklaringen, utan twittrade om hur Millards inlägg visade på kvinnosynen inom SD var Annika Strandhäll (S). Sammanlagt skrev ministern fyra egna tweets på temat, samt gjorde 18 favoritmarkeringar och retweets av andras inlägg. 

https://twitter.com/strandhall/status/1073271852427022336

Därför förväntar man sig att Strandhäll ska agera kraftfullt när det finns goda skäl att tro att den partikamrat som ersätter henne i riksdagen har skrivit ytterst olämpliga inlägg på samma forum. Men nu är Strandhäll knäpptyst.

Varför får Sultan Kayhan sitta kvar?

Annelie Karlsson, vice gruppledare för S i riksdagen, lät hälsa att Kayhans "agerande är oansvarigt" – men hon får ändå sitta kvar med partiets stöd.

Det är inte första gången som Sultan Kayhan har visat på bristande omdöme. Redan innan valet kunde Expressen avslöja att Kayhan hade deltagit på en middag med en företrädare för turkiska ultranationalisterna Grå vargarna – två år efter att ett liknande middagssällskap tvingade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att avgå. 

Så varför får Sultan Kayhan sitta kvar? Den cyniske misstänker att det är viktigare för S att ta makten än att hålla rent.

Hela Löfvens anspråk på regeringsmakten bygger på argumentet att de rödgrönas 144 mandat är fler än alliansens 143. Att kräva Sultan Kayhans avgång vore att riskera att skapa en vilde – och att förlora makten.

Då får moralen stryka på foten. 

 

Läs också: Partierna måste rusta mot fientliga övertaganden