Varför agerade Annie Lööf inte förrän nu?

"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skriver partiledaren Annie Lööf efter skandaldomen i Solna. Men faktum är att Ebtisam Aldebes åsikter har varit kända i C i över ett decennium utan att partiledningen har agerat.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT & SKÄRMDUMP/SVT

Skandalen i Centerpartiet måste bli en väckarklocka för alla partier. Att ställa lägre krav på företrädare bara för att de har invandrarbakgrund är identitetspolitik av värsta sort.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En make som åtalas för misshandel av sin fru frias av Solna tingsrätt, bland annat eftersom hans ”familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes". Kvinnan anses dessutom som mindre trovärdig eftersom hon vänt sig till polisen i stället för att lösa saken inom familjen. 

När det blev känt att två nämndemän - både utsedda av Centerpartiet - har pläderat för parallella rättstrukturer i en tingsrättsdom, reagerade Centerpartiet snabbt. Nämndemännen har uppmanats att avsäga sig sina uppdrag och uteslutningsärenden har "aktualiserats".

"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skrev partiledaren Annie Lööf upprört på Twitter.

Ebtisam Aldebe

Det måste dock vara en ny policy. Centerpartiet har känt till nämndemannen Ebtisam Aldebes åsikter i över ett decennium utan att agera. Aldebe kandiderade till riksdagen 2006 och förordade då öppet särlagstiftning för muslimer, till exempel att kvinnor inte borde få ärva lika mycket som män.

Trots det har partiet funnit det lämpligt att ge henne uppdrag som nämndeman och ledamot i socialnämnden i Solna. Att Aldebe tycks ha verkat för att särbehandla muslimer även i praktiken är därför inte speciellt överraskande.

En trolig orsak till att partiet har sett mellan fingrarna på Aldebes islamistiska åsikter är en vilja till större mångfald bland företrädarna. När dåvarande C-ledaren Maud Olofsson inför valet 2006 pressades om varför partiet hade så få riksdagskandidater med rötter i andra länder lyfte hon fram just Aldebes namn. Det är också svårt att tänka sig en politiker med svensk bakgrund som skulle kunna avvika så mycket från partiets värderingar - och ändå få fortsatta uppdrag. 

Centerpartiets skandal

Efter haveriet i Centerpartiet - där C-företrädare nu tvingas försäkra att partiet inte står för sharialagstiftning - kan man ana en viss skadeglädje hos andra partier.

Detta är dock ett problem som finns i fler partier. M har haft en riksdagsledamot som tycker att män har rätt att slå sina fruar. MP har haft ett statsråd som deltagit i möten med islamistiska och antisemitiska Milli Görus. S har haft en styrelseledamot som har legitimerat judehat. Precis som i C-skandalen tycktes det inte ha varit ett problem för partierna förrän medierna började ställa frågor.

Det är lätt att hålla med om vad Nalin Pekgul skrev för några år sedan i Fokus:

"Den spärr som normalt hindrar partierna att ställa inkompetenta eller moraliskt tvivelaktiga personer på valbar plats på listan, verkar inte fungera när det gäller människor med invandrarbakgrund". 

Nu är därför inte rätt tid för hånskratt från andra partister. Det är många partisekreterare som har en hemläxa att göra inför höstens val. Att blunda för att kandidaters åsikter går på tvärs mot partiprogrammet är identitetspolitik av värsta sort.

Någon jävla ordning får det vara i ett parti.


Läs också:

Sluta klaga och starta ett islamist-parti