Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdpersonalen bör få vaccinet på momangen

Stockholms och Skånes beslut att prioritera efter förutsättningarna på marken är helt rätt tänkt.
Foto: IPA/ABACA / STELLA PICTURES/IPA/ABACA
Anders Tegnell tycker inte man behöver följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer ”slaviskt”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska regionerna lyckas med vaccinationerna mot covid måste de använda sin frihet och fatta snabba beslut. Att vaccinera vårdpersonal i första fasen borde vara en självklarhet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På fem dagar har antalet covidpatienter på svenska intensivvårdsavdelningar ökat med fyra procent. I Skåne är beläggningen rekordhög, i Stockholm skrivs patienter ut i förtid på grund av platsbrist och på måndagen aktiverade Jönköping sitt krislägesavtal för att palla trycket. Fem andra regioner har redan gjort samma sak. 

Folkhälsomyndigheten varnar samtidigt för en tredje våg och potentiellt mer smittsamma mutationer har redan påträffats på svensk mark. 

Mycket talar för att det extremt ansträngda läget inom vården kommer att förvärras ytterligare. 

Personalförsörjningen är en knäckfråga. De som sliter på covid-avdelningarna, iva och akuten går på knäna sedan länge. I Västra Götaland mäktar de omkring 5 000 sjuksköterskorna, läkarna och undersköterskorna med mera helt enkelt inte med, enligt regionstyrelsen. 

På Sahlgrenska i Göteborg är den stora skräcken ett covid-utbrott på en eller flera avdelningar, det skulle decimera personalstyrkan och öka arbetsbördan ytterligare. 

De är inte ensamma. Vårdpersonal är visserligen bra på att tvätta händerna och har numera hygglig skyddsutrustning. Men studier visar att de som jobbar med covid-sjuka löper större risk att smittas än annan personal. Dessutom ränner specialister fram och tillbaka mellan avdelningarna eftersom viruset påverkar patienter på olika och ibland oförutsägbara sätt. 

Att börja vaccinera vårdpersonal även på sjukhusen redan nu framstår under de förutsättningarna snarast som en självklarhet. 

Enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringslista kan de annars behöva vänta ända till februari då vaccineringens andra fas är tänkt att ta vid. 

De som jobbar på akuten, iva och covid-avdelningarna är en ganska liten grupp som är koncentrerad till få ställen.

Det är ohållbart. Stockholms och Skånes beslut i dagarna att bortse från rekommendationerna och prioritera efter förutsättningarna på marken är därför helt rätt tänkt. 

I Skåne planerar man att börja vaccinera personal redan på fredag eller måndag. Flera andra regioner har för avsikt att göra likadant och på tisdagen gav till slut även Folkhälsomyndigheten sin välsignelse i skrift.

Invändningen är förstås att prioriteringen av vårdpersonal riskerar att ”tränga ut” dem som bor på äldreboenden eller har hemtjänst och därmed ingår i vaccineringens första fas. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer bottnar trots allt i hälso- och sjukvårdslagen som slår fast att sköra personer har förtur framför mindre sköra. 

Fast personer som ligger på sjukhus med covid är sköra de med, och det är ju de som drabbas om personalen inte räcker till. 

De som jobbar på akut-, intensivvårds- och covid-avdelningarna är därtill en ganska liten grupp, som är koncentrerad till få ställen. Och om Modernas vaccin godkänns av EU på onsdagen som förmodat, väntas regionerna få sammanlagt 100 000 doser redan nästa vecka.

Gör som Skåne och börja vaccinera vårdpersonalen redan till helgen.