Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdnadsbidraget stjäl barns framtid

FÖRORTSFÄLLA. Familjer i invandrartäta områden är de som oftast söker vårdnadsbidrag. Det är problematiskt, eftersom språkutvecklingen blir sämre för invandrarbarn som inte går i förskola.
Foto: Petro Feketa

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringens overkligaste minister heter Göran Hägglund (KD).

I Expressens partiledarintervju i torsdags konfronterades socialministern med statistik om vårdnadsbidraget. Enligt SCB har 38 procent av de som söker vårdnadsbidrag invandrarbakgrund, en uppgång med fyra procentenheter på ett år. I Stockholm ligger invandrartäta Tensta och Rinkeby i vårdnadsbidragstoppen.

Vad tycker Göran Hägglund om det? Han svarar: "Jag tycker att det är väldigt bra och är glad för varje familj som har hittat den modell som passar just dem."

Karln är Sveriges socialminister. Han kunde ju, vid sidan av ideologiska glädjeskutt, åtminstone nämna att här finns en målkonflikt, även för den som gillar hemmafruar. Hägglund vet nämligen mycket väl, till exempel, att språkutvecklingen försämras för invandrarbarn som inte går på förskolan, eller börjar sent.

Men icke. Man måste dra slutsatsen att Göran Hägglund antingen inte bryr sig om invandrarbarns framtidsutsikter eller att han tycker att försämrad integration är ett billigt pris för KD:s "hjärtefråga".


Dagens vårdnadsbidrag - 3 000 i månaden för barn som är mellan 1 och 3 år - sjösattes av regeringen 2008. Redan då varnade många för negativa konsekvenser; det var löjligt lätt att hitta argument. Norge hade nämligen haft ett vårdnadsbidrag ("kontantstøtten") i tio år. Och nu var man i färd med att ta bort det.

Kontantstøtten hade blivit för dyrt. Bidraget fiskade pengar och kvalitet ur förskolan. Det motverkade jämställdhet och integration. Så gott som alla mottagare var kvinnor, mest deltidsarbetande arbetarkvinnor och invandrarkvinnor. Trefjärdedelar av kvinnorna som lyfte bidraget kom från länder utanför Europa, skrev LO i en rapport 2007.

Inte minst oroade man sig i Norge för att invandrarbarn missade möjligheten att lära sig norska i förskolan. Det är illa; de allra första åren är de absolut viktigaste när det gäller att lära sig, och i grunden bemästra, ett modersmål.

Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring. Och ingenting hindrar en familj från att dra ner på standarden och leva på en inkomst under barnens uppväxt. Den valfriheten är total.

Men det är absolut stötande att offentliga resurser ska gå till att skattesubventionera hemmafruar.


Reformen går på tvärs mot arbetslinjen, som annars går som en sträng röd tråd genom regeringens politik. Den går på tvärs mot integrationssträvanden, som alla partier utom ett är djupt engagerade i. Inte minst går den på tvärs mot ambitionen att göra förskolan till en högkvalitativ pedagogisk och jämlikande kraft - för pengarna till KD:s hemmafruar tas självklart från kommunernas redan ansträngda barnomsorgsbudgetar.

Kristdemokraterna är ett ytterlighetsparti som stöds av en försvinnande liten del av svenskarna. FP, M och C borde räta på sig, stå för sina ideal och ta itu med att genast avveckla detta befängda bidrag.