Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdnadsbidraget är en skamfläck

Foto: Alexander Donka, Göteborgs stadsmuseum

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kristdemokrater är ett märkligt släkte. Angela Merkel, Tysklands KD-märkta förbundskansler, kräver som bekant att krisländer i eurozonen ska genomföra tuffa tillväxtreformer. Samtidigt, hemma i Tyskland, tänker hennes regering införa vårdnadsbidrag. Den enda tillväxt ett vårdnadsbidrag bidrar till, är tillväxt av ojämställdhet och utanförskap.

Även som isolerad tysk fråga ter sig reformen högst märklig. Tyskland har inte lyckats ta sig ur gamla tiders hemmafrustruktur: det råder enorm brist på förskolor och fritidshem, karriärkvinnor tvingas välja mellan jobb och familj, och makar sambeskattas.

Det är förstås ohållbart i en tid då befolkningen åldras snabbt. Fler måste jobba. Och kvinnor måste både kunna arbeta och skaffa barn.


Nu har Sverige poppat upp i den tyska politiska debatten. Men inte i den roll vi är vana vid - som Föregångslandet - utan som varnande exempel. De tyska socialdemokraterna, SPD, har sett vad vårdnadsbidraget har lett till hos oss:

"Erfarenheterna från Sverige visar att det främst är familjer med låg utbildning och invandrarfamiljer som tar emot vårdnadsbidraget, just de familjer där barnen allra bäst skulle behöva stimulerande och bra förskolor", säger Caren Marks, socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen, till SVT (10/4)

Även i Sverige är det kristdemokrater som har drivit igenom vårdnadsbidraget, mot allians- kollegernas egentliga vilja. I Moderaternas barnrapport, som släpptes i veckan, konstaterade man, efter en pliktmässig KD-fras om att "barn är olika":

"Samtidigt antyder statistiken över hur mycket vårdnadsbidraget används i olika kommuner att det finns en risk att vårdnadsbidrag för en del familjer fördröjer etableringen på arbetsmarknaden för mammor, och försenar viktigt lärande på förskolan för barnen. Det var inte avsikten."


En lokal utredning i Helsingborg ger en skiss av hur det kan se ut: 96 procent av dem som tar ut vårdnadsbidraget är kvinnor. 52 procent är kvinnor födda utomlands. De flesta av vårdnadsbidragstagarna bor i bostadsområden där arbetslösheten är stor.

Moderaterna ser numera förskolan som en jämlikhetsfrämjande och integrerande kraft som bör användas mer målmedvetet. Men kan alliansregeringen göra sig av med vårdnadsbidraget?

Inte så länge Kristdemokraterna hänger kvar i riksdagen.

KD själva är så nöjda med sin hemmafrureform att de vill fördubbla bidraget till 6 000 kronor. Och de är inte helt ensamma i sin bakåtsträvan: Sverigedemokraterna i Helsingborg vill höja bidraget till 10 000 kronor i månaden.


Med tanke på de sociala effekterna är det konstigt att Socialdemokraterna inte är mer öppet kritiska till vårdnadsbidraget. Partiet har kongressbeslut på att avskaffa det - de borde föra upp frågan på allvar inför valet. Vårdnadsbidraget motverkar allt som partierna i den breda mittfåran vill främja. Det måste skrotas.