Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var inte naiv inför Nordkoreas diktator

Foto: KILPATRICK SEAN/CP/ABACA / KILPATRICK SEAN/CP/ABACA STELLA PICTURES
Foto: TERENCE TAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har i över 20 års tid bedrivit ett slugt spel med omvärlden. Det finns ingen anledning att tro att president Trump ska lyckas övertyga Kim Jong-Un om att ge upp kärnvapnen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Förväntningarna är höga inför det historiska toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un som inleds klockan nio lokal tid på tisdagsmorgonen i Singapore. Det är första mötet någonsin mellan en sittande amerikansk president och Nordkoreas ledare. 

Enligt diplomatkällor har Sverige spelat en viktig roll i förberedelserna inför mötet. Sverige är sedan år 1995 skyddsmakt åt USA i Nordkorea, eftersom USA saknar en egen ambassad i Pyongyang. 

Att ledarna möts och talar med varandra i stället för att hota med kärnvapenknappen är givetvis en stor framgång. Men det finns skäl att se nyktert på möjligheterna att nå ett genombrott i frågan om Nordkoreas kärnvapen. 

Det mesta har redan prövats i förhållande till regimen

Enligt Trump är det USA:s "maximala tryck" mot Nordkorea som nu har tvingat Nordkorea till förhandlingsbordet. Med detta avses en blandning av tuff retorik och hårda sanktioner.

Vill man leta efter hoppfulla tecken är det just ekonomin som skulle kunna vara nyckeln till framgång. Kim Jong-Un har gett högre prioritet åt ekonomiska frågor än sina företrädare och sägs snegla på Vietnams snabba tillväxt.

Samtidigt ska man vara medveten om att kärnvapen har varit Nordkoreas övergripande strategi i två decennier. Innehavet är försäkringen för regimens överlevnad och står till och med inskrivet i landets konstitution. Det finns inget som talar för att regimen skulle vara beredd att ge upp denna tillgång.

De flesta lockbeten har redan prövats gång efter annan utan att Nordkoreas ledare har nappat. I stället har Nordkorea ägnat sig åt ett taktiskt spel där hotfulla utspel och försoningsgester varvas för att skaka om och tvinga fram lättnader av sanktionerna.

Det mest sannolika är därför att det är ännu ett drag i detta spel som vi nu bevittnar. Efter att ha utfört en serie provocerande provskjutningar bytte Jong-Un plötsligt fot i april. Sedan dess har han bedrivit en diplomatisk offensiv i syfte att lätta på trycket mot landet.

Nordkoreas diktator har en dold agenda

Kim Jong-Un beskrivs ofta som en irrationell ledare. Men mycket talar för att Nordkoreas brutala diktator tvärtom följer en långsiktig strategi och har en klar bild av vad han vill få ut av toppmötet med Trump.

Han kan rentav ha en plan för hur han ska utnyttja några av Trumps svagheter, såsom presidentens fåfänga och behov av att visa upp konkreta framgångar från toppmötet. En sådan risk är att Trump lockas att skriva under ett fredsavtal mellan länderna utan att Nordkorea först har blivit kärnvapenfritt. Det skulle i sin tur sätta press på USA att dra sig tillbaka militärt från Sydkorea.

En annan fallgrop vore om Trump går med på en uppgörelse som enbart rör Nordkoreas långdistansrobotar som kan nå USA. Även det skulle i förlängningen riskera banden mellan USA och dess allierade Sydkorea och Japan.

 Hellre ett resultatlöst toppmöte än ett genombrott som kostar mer än det smakar.

 

Läs också: Trumps handelskrig gör oss alla fattigare