Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var inte ett ego – sluta upp att äta eko

Ekologisk vete tar nästan dubbelt så mycket mark i anspråk som konventionellt odlad. Det gör den klimatskadlig. Men MP vill ha 100 procent eko i EU.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om vi ska glassa med ekologisk mat måste det skövlas mer skog i resten av världen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mat och klimat. Så kan två av världens mest centrala utmaningar sammanfattas. Människans klimatpåverkan måste begränsas om vi ska avvärja en planetär katastrof. Samtidigt växer världsbefolkningen så det knakar; efterfrågan på mat förväntas öka med drygt 50 procent till år 2050. 

Här finns en målkonflikt. Obrukad natur, som skog, binder kol och motverkar därmed klimatförändringarna. Men när jordbruket breder ut sig, sker det på kolsänkornas bekostnad. Den förlusten, tillsammans med de utsläpp som själva jordbruket medför, utgör 20 till 25 procent av växthusgasutsläppen, enligt en vetenskaplig studie som publicerats i den ansedda tidskriften Nature.

Det är således av största vikt för klimatet att jordbruk bedrivs yteffektivt. Det gör ekologisk mat till ett stort problem.

Den ekologiska ärtan är inte grön

Ekologiska grödor ger mindre skördar och kräver betydligt mer yta än konventionellt odlad föda. "Det går åt nästan dubbelt så mycket mark för samma mängd vete när man odlar den ekologiskt", säger Stefan Wirsenius, en av forskarna bakom studien, till Ekot

En liten ekologisk svensk ärta ger på detta sätt 50 procent större klimatpåverkan än en konventionellt odlad. "Ekologiskt är mycket sämre för klimatet", slår Wirsenius fast. 

Det är inte första gången som den ekologiska matindustrins gloria tufsats till. 2014 gick exempelvis forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till storms mot ekomaten: den är varken klimatsmart eller giftfri, inte nyttigare och den läcker lika mycket näringsämnen till grundvattnet som vanliga grödor. Och den är ett slöseri med mark.

Liknande rön har presenterats av andra forskare genom åren.

De rödgröna hade pippi på eko

Men svenska politiker är höga på eko. Staten subventionerar ekojordbruk och åttio procent av kommunerna har mål för ekologisk mat. Under 2018 satsade regeringen 25 miljoner på omställningen till ekologiskt jordbruk. De rödgrönas mål var att 30 procent av jordbruksmarken skulle vara ekologisk och att 60 procent av maten i offentlig sektor skulle vara eko år 2030. 

Miljöpartiet vill att 100 procent av jordbruket i EU ska vara ekologiskt. 

Då vill det till att de fäller ordentligt med djungel borta i Brasilien. För ska vi slösa med mark kommer det att behöva skövlas enormt med skog någon annanstans för att ge plats för jordbruk. 

Tänk globalt, agera lokalt. Visst, det kan väl kännas fint i egot att välja eko-märkt på Ica. Men om det varken är nyttigare eller miljövänligare och dessutom klimatskadligt - varför göra det? Är inte det också en form av klimatförnekelse? 

Lars Bergström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, tillhör dem som har kritiserat politikernas eko-vurm. "En av orsakerna till att det ser ut som det gör är att handeln tjänar så mycket på att sälja en dröm eller känsla", säger han.  

Det är hög tid att både svenska politiker och vanliga konsumenter slutar att lyssna till ekolobbyisternas sirensång. 

Läs också:

Döva inte samvetet med skattepengar

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång intervjuas kriminologen Manne Gerell av Anna Dahlberg om den oroande brottsutvecklingen i Sverige.