Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var är SD:s vrede över Egor Putilovs ID-byten?

Egor Putilov, som egentligen heter något helt annat - osäkert vad, i skrivande stund - har fått hjälp in i den svenska värmen av SD:s Kent Ekeroth.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: SVEN LINDWALL

Fallet Egor Putilov visar hur skrattretande lätt det är att skaffa sig en svensk identitet - eller fler. Nu måste Sverige lära sig läxan.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Historien om den osannolike Egor Putilov, och hans många identiteter, briserade hösten 2016. Putilov hade via Kent Ekeroth (SD) fått jobb på riksdagskansliet, samt blivit rik genom en fastighetsaffär med en dömd rysk affärsman som hade kopplingar till ryska myndigheter.  

Lars Nicander, på Försvarshögskolan, kallade Putilov för potentiell säkerhetsrisk, men SD höll honom om ryggen så länge de kunde. 

Kent Ekeroth gör det fortfarande: Putilov skriver numera för Ekeroths Samhällsnytt, tidigare Avpixlat. 

Dagens Nyheter har kartlagt Putilovs väg in i Sverige. Han kom hit 2007, som Alexander Yarovenko, och fick ett ettårigt arbets- och uppehållstillstånd för att leva som sambo med en svensk kvinna. 

Till Arbetaren säger kvinnan nu att kärlekshistorien var fejkad av Putilov och "in i minsta detalj vattentät".

Putilov blev svensk efter tre år

Tre år senare, i oktober 2010, var han svensk medborgare. Då började han ändra uppgifter om sin identitet, med vänlig hjälp från svenska myndigheter. Han blev Alexander Fridback från Luxemburg. I skrivande stund heter han Martin Dahlin. 

Putilovs historia illustrerar hur lätt och snabbt en person kan få uppehållstillstånd och medborgarskap i Sverige och hur han kan bolla med identiteter. 

Att det handlar om en SD-vän är pikant, minst sagt.

Här finns nya lärdomar att dra:

ID-kaoset måste upphöra. Tillåt bara en myndighet, förslagsvis Polisen, att utfärda ID-handlingar.

Migrationsverket måste bli bättre på att kontrollera den som söker uppehållstillstånd i Sverige. Skenäktenskap är ett utbrett fenomen, vilket belagts i en krönika av ledarsidans Anna Dahlberg. 

Uppehållstillstånd kan i dag återkallas om den sökande har ljugit eller begått ett grovt brott, ägnat sig åt sabotage eller spioneri. Nu grunnar Socialdemokraterna över att göra terrorbrott till återkallningsgrund. Det är minst sagt rimligt, men det bör generellt bli enklare att återkalla tillstånd.

Skärp reglerna kring medborgarskap

Dock; regler båtar föga om de inte tillämpas. Det pinnjagande Migrationsverket lär inte få pinnar för återkallanden, samtidigt som de utredningar som krävs är omständliga. Om myndigheten nedprioriterar frågan, och lägger tips om fusk på hög tills de kan avskrivas, är ingenting vunnet. 

Reglerna kring medborgarskap bör också skärpas. Vid sidan av krav på språk- och samhällskunskaper bör ledtiderna förlängas. Blott tre års väntan för den som är sambo med en svensk är på tok för kort tid. 

I vissa fall borde det gå att återkalla även medborgarskap.

Oavsett Egor Putilovs bakgrund och motiv är det uppenbart att en välsorterad utländsk säkerhetstjänst kan plantera agenter i Sverige farligt enkelt. Alla svenska kontrollstationer har uppfällda gränsbommar och efter några få år kan ett inbrottssäkert medborgarskap bärgas.

Så kan vi inte ha det. 


Läs också:

Skärp kraven för att få svenskt medborgarskap 

Regeringen måste ta itu med skenäktenskapen