Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var är planen för alla ensamkommande?

Bara på en vecka har det kommit 2 369 ensamkommande minderåriga som söker asyl i Sverige. Nu är det dags att regeringen visar en plan för flyktingarna. Foto: Fredrik Samuelson

Vi har inte råd med ett resultatlöst kafferep om flyktingsituationen på fredag.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Minns ni Migrationsverkets nödrop i augusti? Myndigheten talade om en extraordinär situation till följd av ett kraftigt ökat antal ensamkommande minderåriga till Sverige. Då kom det runt 600 barn per vecka, vilket låg väsentligt över prognosen.

De senaste sju dagarna har det kommit 2 369 ensamkommande asylsökande minderåriga. Låt oss reflektera över den siffran ett ögonblick.

■■ Vi talar alltså om en fyrdubbling jämfört med den nivå som föranledde Migrationsverket att trycka på larmknappen i somras.

Om denna veckotakt står sig talar vi om ett mottagande som motsvarar 123 000 ensamkommande per år. Visserligen brukar flyktingströmmen gå ner under vinterhalvåret, men även den sanningen kan vara satt på undantag eftersom de asyl-sökande inte längre behöver ge sig ut på öppet hav, utan tar den östra rutten från Turkiet till den grekiska övärlden.

 

Varje år föds runt 100 000 barn i Sverige. Det ger en fingervisning om vilka storleksförhållanden vi talar om. Om dagens nivåer håller i sig kommer alltså en mycket stor andel av varje årskull bland Sveriges tonåringar att bestå av unga killar utan föräldrar (bara en dryg tredjedel av alla ensamkommande återförenas med sin familj i Sverige).

■■ Utmaningarna är enorma. Varifrån ska alla lärare, socialsekreterare och familjehem komma som ska ta emot dessa tiotusentals ensam- kommande?

Många har mycket bristfällig skolgång med sig i bagaget.

Är det nya Fridolin-linjen som ska lösa detta - det vill säga att tonåringar sätts i exempelvis lågstadieklasser om de inte kan läsa och skriva ordentligt vid ankomst?

Redan i dag råder akut brist på boenden för ensamkommande. Priserna kan gå upp till 6 000 kronor per dygn på hvb-hemmen och riskkapitalbolag kramar ut 60 000 kronor per månad för en etta i en utslussningslägenhet.

■■ Följden är att kostnaderna skenar. Regeringen är på väg att förlora kontrollen över statsfinanserna; det samlade flyktingmottagandet tarvar nya miljardbelopp - varje vecka.

Situationen är med andra ord ohållbar - ekonomiskt, mänskligt och från ett samlat samhällsperspektiv. Regeringen måste agera.

Var är planen för en situation där ensamkommande minderåriga utgör en ständigt växande andel av dagens ungdomsgeneration? Det är dags att regeringen avkrävs svar på den frågan.

 

Läs också:

Önsketänkande är det sista vi behöver i flyktingkrisen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.