ALLTFÖR ARROGANT. Migrationsminister Morgan Johansson (S) borde visa större ödmjukhet inför EU:s flyktingkris. Här med Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere i Berlin. Foto: Michael Sohn/AP
ALLTFÖR ARROGANT. Migrationsminister Morgan Johansson (S) borde visa större ödmjukhet inför EU:s flyktingkris. Här med Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere i Berlin. Foto: Michael Sohn/AP

Var är inte så stöddig, Morgan Johansson

Publicerad

Sverige borde visa större ödmjukhet och mindre självgodhet inför flyktingkrisen. Regeringens ständiga uppläxningar av resten av EU-kretsen är påfrestande.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Just nu pågår rivningen av migrantlägret i franska Calais. Åtgärden har utlöst närmast upploppsliknande scener när migranterna, som drömmer om att ta sig genom kanaltunneln till Storbritannien, nu vräks från det som har kallats norra Europas största kåkstad.

Det påminner oss om något grundläggande när det gäller flyktingkrisen inom EU. Många flyktingar och migranter har en bestämd uppfattning om var de vill starta sina nya liv. Att söka asyl i Frankrike – eller gå under jorden där – har uppenbarligen inte betraktats som ett alternativ för de tusentals människor som har samlats i Calais under senare år.

Ofta talas det om vilka länder i EU som vägrar att ta sitt ansvar. Mera sällan påpekas det omvända förhållandet – att även flyktingar och migranter är skeptiskt inställda till länder som Slovakien, Ungern och Litauen. Hur ska EU kunna säkerställa att asylsökande som hänvisas till dessa länder faktiskt blir kvar där, åtminstone tills de klarar att stå på egna ben?

Det är bara en aspekt som visar hur oerhört komplicerad denna fråga är. Den som vill söka en genuin lösning på flyktingkrisen måste börja i just det erkännandet.

S-MP-regeringen har valt den motsatta vägen. Först öppnade Sverige famnen med Europas mest generösa flyktingpolitik. När läget sedan blev ohållbart gick regeringen längre än något annat land i EU i motsatt riktning genom att införa ID-kontroller på ett annat lands territorium.

Detta borde föranleda ett visst mått av ödmjukhet kan man tycka. Men migrationsminister Morgan Johansson (S) verkar inte ha några planer på att kliva ner från sin höga häst. När Sverige genomför ensidiga åtgärder för att drastiskt minska asyltrycket är det nödvändigt. Men när andra länder gör samma sak är det ansvarslöst.

Lika självsäkert har Johansson förkunnat att allt som nu krävs är att EU:s medlemsländer lever upp till det som de har kommit överens om. Verkligen? Även om man bortser från det pikanta i att Sverige självt har hoppat av EU:s så kallade omfördelningsmekanism så är den knappast en lösning på flyktingkrisen.

De 160 000 människor som ska omfördelas mellan EU:s länder utgör bra en bråkdel av alla som anlände till Grekland och Italien förra året. Redan i år har över 100 000 nya migranter anlänt, trots att vi befinner oss mitt i vintern.

Det är bara att inse - någon tvingande och permanent omfördelning av över en miljon flyktingar årligen kommer aldrig att komma på plats. Trycket mot Europa måste därför minska när de ledande mottagarländerna Sverige, Tyskland och Österrike inte längre mäktar med.

Antingen återupprättas EU:s yttre gräns mot Turkiet eller så kommer en ny yttre gräns att dras upp mot Grekland. Det är ditåt som utvecklingen obönhörligen rör sig.

Det vore klädsamt om Johansson erkände hur svårlöst situationen är i stället för att hytta med fingret mot alla andra.

 

Läs också:

Anna Dahlberg: Skyll inte Sveriges asylkollaps på EU

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag