Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var är barnperspektivet när unga blir rånoffer?

Skärholmen (gatan har ingenting med texten att göra)
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Saker kan ersättas. Men hur ersätter man förlorad trygghet och tillit?
Foto: RUSLAN GUZOV

När unga begår brott betraktas deras gärningar ur ett förlåtande barnperspektiv. Men var är barnperspektivet när unga också är brottsoffer?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En fotbollsklubb i Stockholmsförorten Aspudden har börjat ordna ”gågrupper” för att barn inte ska behöva gå ensamma till träningen. Detta på grund av en rånvåg i södra Stockholm.

Att gå två och två till träningen är inte skydd nog. I SVT:s Veckans brott intervjuas pappa Anders, vars 12-årige son blev rånad av ett ungdomsgäng när han och en kompis var på väg till sin träning. Sonen blev av med telefon, kontokort, SL-kort och cykel. 

Saker kan ersättas. Men hur ersätter man förlorad trygghet och tillit? Pojkarna blev först förföljda av gänget med 16-17-åringar, sedan omringade, rånade och slagna.

Vilka spår sätter sådana upplevelser? Inte bara hos brottsoffren utan hos deras familjer och kompisar. ”Gågrupper” till träningen, som sagt. 

26 personrån på en månad

Detta är ingen unik händelse i Skärholmens lokalpolisområde. På ett år har antalet personrån fördubblats: 26 personrån har begåtts under loppet av en månad jämfört med 13 rån under samma tid i fjol.

Dessvärre är det tämligen riskfritt att råna enskilda människor. Under 2017 klarades mindre än var tionde fall upp. Är rånaren själv ung blir påföljden dessutom mild. Fängelse är det inte tal om; i praktiken kan ungdomen ofta fortsätta sitt liv som vanligt:

I Helsingborg uppmärksammades en rånvåg för ett år sedan. ”Vi griper dem kontinuerligt, varje dag den senaste veckan. Vi lämnar över dem till socialtjänsten, som placerar dem i olika familjer, men de rymmer och återvänder till Helsingborg”, berättade polisen Björn Holmberg för SVT.

Det är förödande.

Unga rånare kan fortsätta

Mer resurser till polisen behövs, men det är som alla vet ingen quick fix. Däremot kan och måste samhället se till att de rånare som grips inte släpps ut direkt. Det blir uppenbart om man inte bara betraktar förövarna ur ett barnperspektiv, utan även deras unga brottsoffer.  

Barn som utsätts för brott av andra unga har rätt till en vuxenvärld som agerar kraftfullt. Eftergivenhet mot unga som begår brott gynnar faktiskt inte någon. 

I dag har ungdomar ofta nått långt i sin brottskarriär när de väl blir straffmyndiga. Deras karriär kan dessutom ha fått en skjuts av att de rekryterats in i kriminella gäng - just för att de inte är straffmyndiga. De blir perfekta kurirer, narkotikalangare, vapenförvarare - och ibland dödliga vapen. 

Det måste till en översyn av påföljderna för unga. Fler under 15 år borde få en domstolsprövning genom bevistalan, både för att inskärpa allvaret och ge dem en möjlighet att få upprättelse. Och bevistalan bör kunna väckas av åklagare, inte bara på initiativ av socialtjänsten, som i dag.

Samhället får inte ha en blind fläck när barn blir ungdomars offer. 


Läs också:

Flatheten mot unga göder gängkriminaliteten