Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterpartiet är ett skämt till kidnappare

V:s ultimatum till Löfven: ”Ni har 48 timmar på er”.
Nooshi Dadgostars tomma vapenskrammel tjänar som en pedagogisk illustration av hur djupt splittrat Stefan Löfvens regeringsunderlag faktiskt är.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nooshi Dadgostar hotar att avsätta Stefan Löfven om han inte drar tillbaka förslaget om marknadshyror. Men statsministern kan nog sova gott i Sagerska huset. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nej, Nooshi Dadgostar kommer aldrig att bli någon framgångsrik kidnappare.

På tisdagen kallade V-ledaren in medierna för att visa sitt partis makt och tvinga regeringen att dra tillbaka förslaget om friare hyressättning i nyproduktion.

Men resultatet av presskonferensen blev tvärtom att V framstår som både svagt och obeslutsamt.

Nooshi Dadgostar gav sturskt regeringen 48 timmar på sig att antingen helt lägga ned planerna på att reformera hyressystemet eller att bjuda in Hyresgästföreningen till nya förhandlingar.

Men när V-ledaren fick frågor om vad hon tänker göra om regeringen vägrar svarade hon vagt och svävande.

”Då inleds en ny process”, sa hon kort.

Lika undvikande blev Nooshi Dadgostar när hon fick frågor om Sverigedemokraternas roll i processen – trots att matematiken är glasklar: Om Stefan Löfven ska avsättas som statsminister krävs inte bara stöd av M och KD – utan även av SD. 

Det ville dock inte Nooshi Dadgostar låtsas om. V-ledaren ville inte ens svara på om hur hennes parti ställer sig till att avsätta Stefan Löfven om initiativet kommer från SD – ett parti, som till skillnad från V, har riksdagsmandat nog att faktiskt väcka ett misstroendevotum.

”Frågan är för tidigt väckt”, menade Dadgostar om en fråga som i princip alltså kan bli aktuell om 49 timmar.

Vapenskramlet tjänar dock som en pedagogisk illustration av hur djupt splittrat Stefan Löfvens regeringsunderlag faktiskt är.

Efter svekdebatten i samband med Decemberöverenskommelsen finns ett tryck mot både Moderaterna och Kristdemokraterna att försöka avsätta S-regeringen i alla lägen – speciellt som Sverigedemokraterna knappast kommer att tveka.

Men den senaste tiden har både Ulf Kristersson och Ebba Busch varit mer avvaktande inför Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaringar. Det är klokt.

Januariavtalet har visserligen varit dåligt för Sverige. Men sakpolitiskt vore det dumt att fälla Löfven precis när de två av fördelarna med avtalet – friare arbetsrätt och marknadshyror – är på väg att bli verklighet.

Även om Ulf Kristersson skulle bli statsminister efter ett osannolikt extraval skulle en borgerlig regering heller inte hinna få något gjort. Lagstiftningsarbete tar tid.

Att driva igenom välbehövliga skärpningar inom exempelvis kriminalpolitiken är inte möjligt före det ordinarie riksdagsvalet i september nästa år. M och KD gör därför klokt i att sitta still i båten.

Nooshi Dadgostars tomma vapenskrammel tjänar dock som en pedagogisk illustration av hur djupt splittrat Stefan Löfvens regeringsunderlag faktiskt är.

Centerpartiet stöttade till slut den rödgröna regeringen med löfte om att få införa marknadshyror. Vänsterpartiet vill däremot fälla Löfven om förslaget blir verklighet.  

Efter nästa val lär de två partierna behöva förhandla budget tillsammans om det ska bli någon fortsättning på Januariavtalet.

Spänn fast säkerhetsbältena.”Löfven kommer inte göra något”

Jenny Madestam: Det är troligaste scenariot efter V:s ultimatum.