Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterpartiet är ett hot mot välfärden

"V som i vansinnigt". Ulla Andersson, V:s ekonomiskpolitiska talesperson. Foto: Sara Strandlund

För Vänsterpartiet finns det inga gränser för vad staten ska ansvara för. Så blir V också välfärdsstatens dödgrävare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ulla Andersson, V:s ekonomiskpolitiska talesperson, marknadsför just nu partiets segrar i budgetförhandlingarna med regeringen. Fokus ligger på "gratis" förmåner till medborgarna.

Alla som har fyllt 85 år - oavsett eventuella aktiemiljoner - ska exempelvis kunna gå "gratis" på vårdscentralen. Det trots att det redan finns ett högkostnadsskydd på 1 100 kronor. Notan för detta "gratis" beräknas till 200 miljoner kronor.

Politik handlar om att prioritera. Tänk om pengarna i stället hade satsats på att korta väntetiderna för multisjuka äldre på akuten? I Vänsterpartiets Sverige ska dock allt ges till alla - inklusive rika pensionärer.

Det trots att man får socialbidrag för läkarkostnader.

 

Landstingen ger i dag bidrag till glasögon för yngre barn. Det räcker inte tycker V och har fått i genom att alla barn mellan 8 och 19 ska få "gratis" glasögon. Det generella glasögonbidraget till småbarnsföräldrar inkluderar såväl miljonärerna i Djursholm, som den välmående medelklass som dessa dagar är upptagen med att boka julresan till Thailand. Glasögonkalaset beräknas kosta 120 miljoner kronor.

Till saken hör dock att socialbidrag ges även för glasögon.

Vänsterpartiet vill också att barnföräldrar - med barn under 18 - ska få den medicin som ingår i högkostnadsskyddet "gratis". Trots att det redan finns ett gemensamt högkostnadsskydd för barnen på 2 200 kronor. Medelklassen bugar och tackar, det blir ytterligare ett bidrag till Thailandsresan.

Till saken hör också här att socialbidrag faktiskt ges för medicinkostnader.

 

Inget problem är heller för litet för att Vänsterpartiet ska ingripa med ett särskilt statsbidrag till kommuner och privata välfärdbolag. Partiet har fått med finansminister Magdalena Andersson på att satsa en halv miljard kronor på lekvänliga skolgårdar. Här kan alltså riskkapitalisterna i daghem och friskolor håva in ytterligare skattekronor. Jonas Sjöstedt är egentligen inte mot vinster i välfärden, han vill bara själv bidra till dem.

Med allt till alla-ideologin - och att så mycket som möjligt ska vara "gratis" - dräneras budgetarna på välbehövliga miljarder. Speciellt som gratis-modellen gör att medborgarna inte har några incitament att hålla igen på konsumtionen.

Därmed blir välfärdsstatens kärnuppgifter lidande. Och det sker dessutom i en tid när den demografiska utvecklingen kräver mer resurser till sjukvård och äldreomsorg.

När ansvarslösa vänsterpartister uppträder som alla goda gåvors givare stiger också förväntningar bland människor på vad staten måste leverera. Som man sår får man skörda: Utgiftspopulisterna i Vänsterpartiet lär därför uppfinna en rad av nya statliga bidrag lagom till nästa val.

V som i vansinnigt!

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.