Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterns värnplikt både dyr och stollig

Foto: Izabelle Nordfjell

Förslaget om att tvinga unga att göra medborgartjänst visar att vänstern har förlorat tron på folkrörelsen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Inför obligatorisk medborgartjänst för alla i 20-årsåldern. Det föreslog en grupp socialdemokrater i ett upprop på DN-debatt på onsdagen. Frågan är bara vart Ingvar Carlsson tog vägen?

Den forna statsministern och S-ledaren har ingått i den arbetsgrupp som jobbat med förslaget vid partiet närstående Arenagruppen. Men Carlsson finns inte med bland undertecknarna. Det trots att han, som också påpekas i rapporten, på 1980-talet var förespråkare för ett slags medborgartjänst.

Förslag om samhällstjänst, civilplikt i fredstid eller medborgartjänst - som Arena-socialdemokraterna har valt att kalla systemet - väcks då och då.

Ett av förslagsställarnas syften denna gång är att stärka civilförsvaret. Men varför ska staten med hot om fängelse försöka få drygt 100 000 individer i varje årskull att lära sig släcka bränder och röja upp i skogen efter en storm?

Några socialdemokrater har uppenbarligen förlorat tron på folkrörelsernas betydelse. Frivilligt engagemang måste ersättas med tvång, är deras slutsats. För den svenska krisberedskapen vore det dock oändligt mer kostnadseffektivt att höja statsbidragen till frivilligorganisationerna. Erfarenheten från den stora skogsbranden i Västmanland förra sommaren var just att de frivilliga i skogen stod för enastående insatser.

Motsvarande kan inte sägas om generaldirektören för Myndigheten för samhällskydd och beredskap. MSB-chefen Helena Lindberg vägrade att avbryta sin semester under skogsbranden. Och regeringen kunde inte ens svara med den enda rimliga påföljden - att sparka den strejkande krisgeneralen. Hur ska då sanktionerna utformas för alla de tiotusentals myndiga individer som givetvis skulle vägra att delta i denna tvångsutbildning kallad "medborgartjänst"?

I Arena-socialdemokraternas rapport hänvisas till att lagstiftningen om totalförsvarsplikt ska gälla. Det skulle innebära att den som vägrar medborgartjänst riskerar upp till fyra års fängelse. Jämför det med att värnpliktsvägrare förr kunde dömas till fyra månaders. Vad hände med proportionaliteten?

Dessutom skulle medborgartjänst bli orimligt dyrt. Omkring 100 000 personer i statens civilförsvarsskola om året skulle kosta tiotals miljarder kronor, det i en tid när Försvarsmakten endast får hälften av de pengar man begärt. Hur tänkte egentligen Tobias Baudin, vice LO-ordförande, som också står bakom uppropet?

Det hävdas att "tilliten" och "sammanhållningen" i samhället stärks av medborgartjänst. Några vetenskapliga belägg för att så vore fallet presenteras förstås inte.

Nej, det handlar nog om allmän värnpliktsnostalgi. Men hur stärktes "tilliten" av att stämplas som malaj och utföra meningslösa sysslor? Värnplikten som social smältdegel? Nja, värnpliktiga från akademikerhem blev i regel befälselever för att lära grabbarna som gått yrkesgymnasium att marschera.

Även SSU-ordföranden Ellinor Eriksson står bakom denna skrivbordprodukt. Att en ungdomsförbundsordförande argumenterar för fler generationsorättvisor måste anses utgöra ett allvarligt tjänstefel. För varför ska fullt friska 38-åringar och 54-åringar undantas civilplikten?

Det var klokt av Ingvar Carlsson att inte skriva under på stolligheterna på DN Debatt.