Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterns egen tandfé borrar hål i statsfinanserna

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: LISA MATTISSON
POJKEN MED GULDBYXORNA. Jonas Sjöstedts vallöften får en inte bara att tänka på tandfén utan också fantasifigurer.

Vänsterpartiet vill införa ett högkostnadsskydd i tandvården på 2 000 kronor. Det tiotal miljarder gaddgarantin kostar behövs bättre i äldreomsorgen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Tänderna är en del av kroppen", sa partiledaren Jonas Sjöstedt när han lanserade partiets förslag till tandvårdsreform. Och just det har han rätt i.

Vänsterpartiet ser uppenbarligen ändå tänderna som en särskild del av lekamen. Det gör inte regionrådet Henrik Fritzson (S) i Skåne. I mars i fjol argumenterade han på DN Debatt för att all tandvård ska ges inom det vanliga högkostnadsskyddet i sjukvården, det på 1 100 kronor. V vill trots allt ha ett separat utgiftstak.

I kampen om titeln mest fantastiska tandfé utklassar Fritzon alltså Sjöstedt. Men Socialdemokraternas kongress nobbade skåningarnas förslag till vallöfte. På goda grunder.

De närmsta tio, tjugo åren kommer det av åldersskäl krävas ökade resurser till välfärden, inte minst till äldrevård och omsorg. Att klara de kraven är betydligt viktigare än att bedriva jämställdhetskamp för diskriminerade kroppsdelar, som tänderna. Och ögonen.

Varför inte lova kostnadsfria glasögon och linser när man ändå är i gång? Tunna progressiva brillor kostar flera tusenlappar även om man väljer budgetbågar. 

Det finns redan högkostnadsskydd för tänder

Det finns inget logiskt skäl att särbehandla tänder och ögon. Men det är en svensk tradition och människor vet vad som gäller, att man bör sätta undan en slant för dentala åtgärder. För det kan bli dyrt hos tandläkaren, även om det finns högkostnadsskydd. På räkningar mellan 3 000 och 15 000 kronor står staten för halva notan, på belopp därutöver för 85 procent. 

Detta högkostnadsskydd kostar skattebetalarna 4,5 miljarder kronor redan. Därtill ges ett årligt bidrag per person, som i praktiken gör den vanliga statusundersökningen mindre kostsam. Det kostar en miljard.

Med Sjöstedts tandpolitik skulle kostnaden för skattebetalarna flerdubblas. V skriver att en "statisk beräkning" visar på att notan blir 4,5 miljarder kronor. Men efterfrågan på nära nog avgiftsfri tandvård skulle skjuta i höjden. 

Låga avgifter och gratis för unga vuxna fel

Om Vänsterpartiet är ute efter rättvisa i tandvården är det faktiskt rakt motsatt åtgärd som skulle ge effekt, att höja avgiften för asylsökande och personer som fått avvisningsbesked. De betalar bara 50 kronor per besök i dag, och har rätt till mer än akuta behandlingar. Och tyvärr har många omfattande behov.

Detta har bidragit att köerna blivit långa, inte minst inom Folktandvården. Det okloka beslutet om gratis tandvård för alla upp till 22 år har också gjort sitt till.

Personer, inte minst de pensionärer V säger sig ömma för, som har köpt "Frisktandvård" för en månatlig penning, blir inte alltid kallade som de brukar. I vissa landsting vittnar försäkringskunder om att de inte blivit kallade på ett par år. Och vanliga stampatienter får också köa. 

Här har vi ett reellt och akut tandvårdsproblem. Hos offentligägda Folktandvården. Om politikerna vill käfta om tänderna i valrörelsen bör de först och främst ta itu med detta tillitsnötande förhållande.

Tandfén bör hålla sig hemma i barnkammaren.

 

Läs också: Gratis sjukvård en lättfärdig idé

MALIN SIWE: Folktandvården gör självmål på Gothia Cup

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!