Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänstern slår ett slag för ledighetslinjen

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, vill inte veta av några ekonomiska morötter för den som skaffar sig en längre utbildning eller tar ett krävande chefsjobb. Foto: SVEN LINDWALL
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: PELLE T NILSSON

Vänsterpartiet jublar. Nu ska det bli ännu mindre lönsamt för svenskar att utbilda sig och för exempelvis läkare att jobba extra. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"När det skjuts och bilar brinner vill man inte höra att det är kapitalismen det är fel på." Så skrev vänsterpartisterna Staffan Norberg och Per Sundgren, kommunalråd i Södertälje respektive ex-borgarråd i Stockholm, i Aftonbladet nyligen.

Av missriktad solidaritet har vänstern svikit utsatta områden, menar de. V har inte velat se problemen med brottslighet eftersom "det är arbetarklassens barn som i hög utsträckning begår dessa brott och med dem ska vi vara solidariska". Så har det resonerats. Priset har den laglydiga majoriteten fått betala. 

Nu efterlyser de båda fler poliser och hårdare straff.

De är sent på bollen, precis som V har haft förskräckligt svårt att acceptera att patriarkala strukturer i en del förorter snöper kvinnors frihet. Kulturellt betingat förtryck passar inte in i partiets gamla klassanalys. 

Följer man envetet en gulnad karta och ignorerar den föränderliga verkligheten är det lätt att gå fel.

Mer statlig inkomstskatt till folket

Även i ekonomiska frågor är Vänsterpartiet på villovägar. På SvD Debatt jublar Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, över att de fått igenom en begränsning av uppräkningen av inkomstgränsen för statlig skatt. 

"Fler ska få vara med och bidra lite mer", som duon nedlåtande uttrycker det. 

Som om läkare och tandläkare, ingenjörer och IT-experter, mellanchefer och specialister i det offentliga och privata, utmärker sig för sina blygsamma och motvilliga skatteinbetalningar. 

Men alla som tjänar mer än 38 00 kronor i månaden tillhör "eliten", enligt V. Eliten ska sättas åt, även om Sverige förlorar när de ekonomiska drivkrafterna minskar för att vidareutbilda sig, jobba extra eller ta en ansvarskrävande chefstjänst. 

Enligt Vårdförbundets lönestatistik ingår även statligt anställda barnmorskor, ofta verksamma inom utbildning, i Sjöstedts elit. Intensivvårdssjuksköterskorna är också där och nosar.  

Skatta annat än inkomster

 Sverige behöver höjda skatter för att klara välfärden framöver. Men högre skatter på arbete är helt fel väg att gå i landet med världens högsta marginalskatter och alarmerande arbetskraftsbrist.

Bättre vore en avtrappning av ränteavdragen och en fastighetsskatt värd namnet. (Här är förvisso inte Vänsterpartiet stoppkloss.)

 

Ett annat bevis för V:s fyrkantighet är "gratis"-vurmen. Partiet har genomdrivit gratis glasögon och medicin för alla barn, gratis mammografi samt gratis primärvård för alla 85-plussare. 

Det är illa använda pengar. Bidragen bör begränsas till dem som verkligen behöver dem. Den stora majoriteten svenskar behöver dem verkligen inte. 

Dessutom riskerar sådant som gratis medicin och primärvård att leda till överkonsumtion av sjukvård. Det är inte vad den krisande sjukvården behöver. 

Men det är ju inte Vänsterpartiets problem. De behöver inte ta något helhetsansvar för landet. Tack och lov för det. 

 

Läs också:

Ta tag i Sveriges perversa skatter 

Gratis sjukvård en lättfärdig idé

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!