Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, vill inte veta av några ekonomiska morötter för den som skaffar sig en längre utbildning eller tar ett krävande chefsjobb. Foto: SVEN LINDWALLVänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, vill inte veta av några ekonomiska morötter för den som skaffar sig en längre utbildning eller tar ett krävande chefsjobb. Foto: SVEN LINDWALL
Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, vill inte veta av några ekonomiska morötter för den som skaffar sig en längre utbildning eller tar ett krävande chefsjobb.  Foto: SVEN LINDWALL
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: PELLE T NILSSONUlla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: PELLE T NILSSON
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.  Foto: PELLE T NILSSON

Vänstern slår ett slag för ledighetslinjen

Publicerad

Vänsterpartiet jublar. Nu ska det bli ännu mindre lönsamt för svenskar att utbilda sig och för exempelvis läkare att jobba extra. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"När det skjuts och bilar brinner vill man inte höra att det är kapitalismen det är fel på." Så skrev vänsterpartisterna Staffan Norberg och Per Sundgren, kommunalråd i Södertälje respektive ex-borgarråd i Stockholm, i Aftonbladet nyligen.

Av missriktad solidaritet har vänstern svikit utsatta områden, menar de. V har inte velat se problemen med brottslighet eftersom "det är arbetarklassens barn som i hög utsträckning begår dessa brott och med dem ska vi vara solidariska". Så har det resonerats. Priset har den laglydiga majoriteten fått betala. 

Nu efterlyser de båda fler poliser och hårdare straff.

De är sent på bollen, precis som V har haft förskräckligt svårt att acceptera att patriarkala strukturer i en del förorter snöper kvinnors frihet. Kulturellt betingat förtryck passar inte in i partiets gamla klassanalys. 

Följer man envetet en gulnad karta och ignorerar den föränderliga verkligheten är det lätt att gå fel.

Mer statlig inkomstskatt till folket

Även i ekonomiska frågor är Vänsterpartiet på villovägar. På SvD Debatt jublar Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, över att de fått igenom en begränsning av uppräkningen av inkomstgränsen för statlig skatt. 

"Fler ska få vara med och bidra lite mer", som duon nedlåtande uttrycker det. 

Som om läkare och tandläkare, ingenjörer och IT-experter, mellanchefer och specialister i det offentliga och privata, utmärker sig för sina blygsamma och motvilliga skatteinbetalningar. 

Men alla som tjänar mer än 38 00 kronor i månaden tillhör "eliten", enligt V. Eliten ska sättas åt, även om Sverige förlorar när de ekonomiska drivkrafterna minskar för att vidareutbilda sig, jobba extra eller ta en ansvarskrävande chefstjänst. 

Enligt Vårdförbundets lönestatistik ingår även statligt anställda barnmorskor, ofta verksamma inom utbildning, i Sjöstedts elit. Intensivvårdssjuksköterskorna är också där och nosar.  

Skatta annat än inkomster

 Sverige behöver höjda skatter för att klara välfärden framöver. Men högre skatter på arbete är helt fel väg att gå i landet med världens högsta marginalskatter och alarmerande arbetskraftsbrist.

Bättre vore en avtrappning av ränteavdragen och en fastighetsskatt värd namnet. (Här är förvisso inte Vänsterpartiet stoppkloss.)

 

Ett annat bevis för V:s fyrkantighet är "gratis"-vurmen. Partiet har genomdrivit gratis glasögon och medicin för alla barn, gratis mammografi samt gratis primärvård för alla 85-plussare. 

Det är illa använda pengar. Bidragen bör begränsas till dem som verkligen behöver dem. Den stora majoriteten svenskar behöver dem verkligen inte. 

Dessutom riskerar sådant som gratis medicin och primärvård att leda till överkonsumtion av sjukvård. Det är inte vad den krisande sjukvården behöver. 

Men det är ju inte Vänsterpartiets problem. De behöver inte ta något helhetsansvar för landet. Tack och lov för det. 

 

Läs också:

Ta tag i Sveriges perversa skatter 

Gratis sjukvård en lättfärdig idé

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag