Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänstern och Biden har fel om vaccinpatenten

Malin Björk (V) och Joe Biden tänker fel om slopade vaccinpatent.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Köbildning i Indien.
Foto: SONU MEHTA/HINDUSTAN TIMES/SHUTT / SONU MEHTA/HINDUSTAN TIMES/SHUTT SHUTTERSTOCK

Slopade patent kommer inte att leda till en vaccinvåg i fattiga länder. Riv de dödliga handelshindren i stället. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) fick det att låta enkelt i radion i veckan. Medan invånarna i rika länder vaccineras mot coronaviruset i rask takt, insjuknar de i fattigare länder nästan lika fort. 

Om vi gör som Vänsterpartiet har sagt sedan oktober och tillfälligt häver läkemedelsföretagens patent på vaccin, kan världen få till ett slags ketchupeffekt där produktionen skjuter fart, fler får sprutan i armen fortare och färre fattiga människor dör. 

Hårt drabbade Indien och Sydafrika har i praktiken föreslagit samma sak i WTO. USA:s president Joe Biden hakade på tidigare i maj, liksom Frankrikes Emmanuel Macron. Sedan i onsdags är även Europaparlamentet ombord. Det finns helt klart ett argument för att göra allt man kan för att bromsa pandemin så gott det går.

Problemet är att verkligheten är ofantligt mycket mer komplex – så till den grad att slopade patent tvärtom riskerar att bli ett slag i luften och rentav självmotverkande. 

Det är vinstintresset som sporrar läkemedelsbjässarna att forska fram nya preparat och investera i ny teknik. Att häva patenträtten riskerar att hämma innovationsviljan på sikt, vilket drabbar båda rika och fattiga länder när nästa pandemi sveper in.

Att fabrikerna bara väntar på att få massproducera generiska vaccin till världens fattiga är ett grovt felslut.

Men debatten om patenten flyttar också fokus från de verkligt akuta problemen och lösningarna som kan göra skillnad på riktigt. 

Ett coronavaccin består i regel av flera hundra komponenter tillverkade i dussintals länder. Produktionsprocesserna är extremt sofistikerade. Brist på kompetens, infrastruktur, nationella tillstånd, exportstoppade insatsvaror och utrustning är alla uppenbara samt mycket konkreta hinder. 

Det finns också en överhängande risk att preparaten framställs på fel sätt, vilket kan få svåra följder. 

Att det står fabriker lite överallt som bara väntar på grönt ljus att få massproducera generiska vaccin till världens alla fattiga är med andra ord ett grovt felslut. 

EU-kommissionen har ännu inte gått fram med sitt förslag på hur vaccintillgången ska ökas. Mycket pekar på att man kommer att gå på USA:s linje. Det vore klart olyckligt. Slopade patent kommer inte att rädda liv i korta loppet, och försvårar sannolikt möjligheterna att göra det i framtiden.

Kräv att amerikanerna slutar spela dubbelt och häver sitt hialösa exportstopp på livsviktiga insatsvaror i stället. Tryck överhuvudtaget på stenhårt för att riva korttänkta handelshinder som sinkar vaccinproduktionen och därmed indirekt tar liv varje dag.

Att få fart på de globala varuströmmarna låter kanske inte lika handgripligt som hävda patent. Men det skulle faktiskt göra konkret skillnad här och nu.