Yoenio Bosián, 2 år, ligger och vilar i hängmattan. Pojken väger bara 7 kilo och har svårt att gå. Han har varit undernärd under en längre tid och familjen har inte mat att mätta alla munnar i familjen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMYoenio Bosián, 2 år, ligger och vilar i hängmattan. Pojken väger bara 7 kilo och har svårt att gå. Han har varit undernärd under en längre tid och familjen har inte mat att mätta alla munnar i familjen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Yoenio Bosián, 2 år, ligger och vilar i hängmattan. Pojken väger bara 7 kilo och har svårt att gå. Han har varit undernärd under en längre tid och familjen har inte mat att mätta alla munnar i familjen.  Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Marvin Navarrete, 39, är sjuk i Aids. Han väger bara dryga 30 kilo och är mycket svag. Hans sjukdom har blivit värre sedan alla bromsmediciner i landet tagit slut. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMMarvin Navarrete, 39, är sjuk i Aids. Han väger bara dryga 30 kilo och är mycket svag. Hans sjukdom har blivit värre sedan alla bromsmediciner i landet tagit slut. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Marvin Navarrete, 39, är sjuk i Aids. Han väger bara dryga 30 kilo och är mycket svag. Hans sjukdom har blivit värre sedan alla bromsmediciner i landet tagit slut. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Vänstern måste dra lärdom av Venezuela

Publicerad

Om vänstern låter bli att hylla nästa karismatiska folkhjälte kanske kollapser som den i Venezuela går att undvika.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I alla stora reportage brukar det finnas ett gripande öde som dröjer sig kvar. I Magnus Falkehed och Niclas Hammarströms skildring i Expressen inifrån svältens Venezuela är de människorna dock många.

Tvåårige Yoenio som bara väger två kilo och inte längre orkar gå. Olga som fick se två av sina barn dö av undernäring på bara några veckor. Och Marvin, en av alla landets aidssjuka som lider av bristen på bromsmediciner, som är så dålig att han inte ens kan ligga på rygg.

Det mest häpnadsväckande är dock att de scenerna inte utspelar sig i ett fattigt land som oväntat drabbats av en naturkatastrof. I stället är det i Venezuela - för inte så länge sedan Sydamerikas rikaste land och med några av världens största oljetillgångar - som människor nu dör i enkla sjukdomar, i brist på mat eller som en följd av den galopperande kriminaliteten.

Venezuela och Vänsterpartiet

Den förre socialistiska presidenten Hugo Chávez kom till makten 1998 med löften om stora förbättringar för de fattiga. När oljepriset var högt använde han också en stor del av inkomsterna till att finansiera omfattande sociala satsningar för sina supportrar. 

Men han reformerade aldrig landets ekonomi bort från det ensidiga oljeberoendet. I stället förvärrade han situationen genom planekonomiska experiment och ren vanskötsel. Chávez slog också till mot alla de institutioner och grupper som hotade hans makt: medier, domstolar, myndigheter och oppositionen.

Venezuelas tidigare president Hugo Chávez....Foto: MARCELO GARCIA / AP MIRAFLORES PRESS

 

... och hans efterträdare Nicolás Maduro.Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

När oljepriset sedan föll fanns bara repressionen och korruptionen kvar. Under efterträdaren Nicolás Maduro liknar Venezuela allt mer en "failed state".

Inför detta oerhörda mänskliga lidande känns det futtigt att nämna Vänsterpartiets tidigare stöd till denna ruttna regim. Men det är skamligt nog sant att Vänsterpartiets biståndsorganisation VIF ivrigt spred den venezolanska revolutionens idéer, att Jonas Sjöstedt kallade landet för en demokrati samtidigt som Amnesty varnade för attacker på regimmotståndare och att Hans Linde skrev ett närmast tårdrypande pressmeddelande när Chávez dog 2013.

Jeremy Corbyn

För utvecklingen i landet har de blågula supportrarna förstås bara haft en ytterst marginell påverkan. Vänsterpartiet har dock inte varit ensamt i västvärlden om att försvara nedmonteringen av demokratin och rättsstaten. Den brittiska labourledaren Jeremy Corbyn vägrar rentav att ta avstånd från Nicolás Maduros skräckvälde. Det är en isande tanke att en man med så svaga demokratiska reflexer kan bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Därför finns ändå anledning att än en gång påminna om alla dem som så länge hejade på längs den väg som nu leder Venezuela ner i undergången. 

Om inte stora grupper i väst så okritiskt stöttar nästa karismatiska vänsterledare går fler kollapser som den i Venezuela kanske, kanske att undvika.

 

Läs också:

Venezuela visar faran med vänsterpopulism 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag