Den ursprungliga kostnaden för nya Karolinska sjukhuset i Solna var beräknad till 14,5 miljarder kronor i fasta priser. Landstinget säger i dag 23 miljarder. Foto: Robban Andersson
Den ursprungliga kostnaden för nya Karolinska sjukhuset i Solna var beräknad till 14,5 miljarder kronor i fasta priser. Landstinget säger i dag 23 miljarder. Foto: Robban Andersson

Vänstern gav miljarder till riskkapitalister

Publicerad

Till ansvariga landstingspolitiker i Stockholm: Skriv ner socialminister Gustav Möllers bevingade ord om att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Om dessa politiker skötte sin privatekonomi som de har hanterat miljardrullningen runt Nya Karolinska sjuhuset, NKS, i Solna skulle de kvalificera sig för en säsong i tv-serien "Lyxfällan".

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den ursprungliga kostnaden var beräknad till 14,5 miljarder kronor i fasta priser. Vad slutnotan blir är oklar. Landstinget säger i dag 23 miljarder. Men Svenska Dagbladets ambitiösa granskning visar också på indirekta kostnader:

NKS har färre vårdplatser än gamla Karolinska och för att nå tillräcklig vårdkapacitet måste akutmottagningar och vårdplatser byggas ut på andra sjukhus. Med en kraftig inflyttning och en åldrande befolkning i huvudstadsregionen landar den investeringsnotan på drygt 33 miljarder. Fast det är bara en dagsnotering.

När Sveriges största sjukhus genom tiderna skulle byggas hoppade politikerna på trenden OPS. Förkortningen står för offentlig-privat samverkan vilket innebär att projektbolaget är med och delfinansierar, uppför och sedan driver sjukhuset. OPS har sina fördelar och nackdelar, beroende på hur avtalet konstrueras.

Men att placera gigantiska NKS i ett fullskaleexperiment märkt OPS förblir ett ansvarslöst risktagande. Bara det faktum att landstinget lånar betydligt billigare än privata intressenter går helt emot Gustav Möllers budskap. Landstinget försvarar sig med att det är projektbolaget "som bär risken för en fördyring av projektet". Verkligen?

Sedan det ursprungliga avtalet har närmare hundra tilläggsavtal tillkommit. Det är som att först köpa en bil utan inredning och hjul och i efterhand komplettera fordonet så att det blir körbart.

Det allvarigaste misstaget politikerna gjorde var att upphandla utan egentlig konkurrens. Skanska tillsammans med brittiska riskkapitalbolaget Innisfree var den enda anbudsgivaren. Av Vänsterpartiets korståg mot riskkapitalister i välfärden märktes i detta fall ingenting. Inte bara Vänsterpartiet, utan samtliga partier i landstingsfullmäktige, tryckte på ja-knappen den där junidagen 2010.

Med denna fullständiga politiska enighet har väljarna - och skattebetalarna - ingen möjlighet till politiskt ansvarsutkrävande.

Det dåvarande socialdemokratiska landstingsrådet i opposition, Ilija Batljan, stod för en riktig hjälteinsats och lyckades med hot om att hoppa av uppgörelsen tvinga fram en omförhandling. Resultatet blev att landstinget sparade närmare 8 miljarder i löpande priser fram till 2040.

"Med mer tid hade det säkert gått att spara lika mycket till", säger han nu i SvD och utnämner affären till den "sämsta i landstingets historia."

Frågan måste ställas: Varför i hela världen röstade då han och S ja till en affär med blott en anbudsgivare?

Efter inkörningsproblem kommer i alla fall Stockholmsregionen – och Sverige – ha ett sjukhus i absolut världsklass. Hur många skattemiljarder som betalades i överpris får vi aldrig veta. NKS är en dyr läxa om hur avgörande det är med kompetenta landstingpolitiker i ledning och i opposition.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag