Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänstern gav miljarder till riskkapitalister

Den ursprungliga kostnaden för nya Karolinska sjukhuset i Solna var beräknad till 14,5 miljarder kronor i fasta priser. Landstinget säger i dag 23 miljarder. Foto: Robban Andersson

Till ansvariga landstingspolitiker i Stockholm: Skriv ner socialminister Gustav Möllers bevingade ord om att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Om dessa politiker skötte sin privatekonomi som de har hanterat miljardrullningen runt Nya Karolinska sjuhuset, NKS, i Solna skulle de kvalificera sig för en säsong i tv-serien "Lyxfällan".

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den ursprungliga kostnaden var beräknad till 14,5 miljarder kronor i fasta priser. Vad slutnotan blir är oklar. Landstinget säger i dag 23 miljarder. Men Svenska Dagbladets ambitiösa granskning visar också på indirekta kostnader:

NKS har färre vårdplatser än gamla Karolinska och för att nå tillräcklig vårdkapacitet måste akutmottagningar och vårdplatser byggas ut på andra sjukhus. Med en kraftig inflyttning och en åldrande befolkning i huvudstadsregionen landar den investeringsnotan på drygt 33 miljarder. Fast det är bara en dagsnotering.

När Sveriges största sjukhus genom tiderna skulle byggas hoppade politikerna på trenden OPS. Förkortningen står för offentlig-privat samverkan vilket innebär att projektbolaget är med och delfinansierar, uppför och sedan driver sjukhuset. OPS har sina fördelar och nackdelar, beroende på hur avtalet konstrueras.

Men att placera gigantiska NKS i ett fullskaleexperiment märkt OPS förblir ett ansvarslöst risktagande. Bara det faktum att landstinget lånar betydligt billigare än privata intressenter går helt emot Gustav Möllers budskap. Landstinget försvarar sig med att det är projektbolaget "som bär risken för en fördyring av projektet". Verkligen?

Sedan det ursprungliga avtalet har närmare hundra tilläggsavtal tillkommit. Det är som att först köpa en bil utan inredning och hjul och i efterhand komplettera fordonet så att det blir körbart.

Det allvarigaste misstaget politikerna gjorde var att upphandla utan egentlig konkurrens. Skanska tillsammans med brittiska riskkapitalbolaget Innisfree var den enda anbudsgivaren. Av Vänsterpartiets korståg mot riskkapitalister i välfärden märktes i detta fall ingenting. Inte bara Vänsterpartiet, utan samtliga partier i landstingsfullmäktige, tryckte på ja-knappen den där junidagen 2010.

Med denna fullständiga politiska enighet har väljarna - och skattebetalarna - ingen möjlighet till politiskt ansvarsutkrävande.

Det dåvarande socialdemokratiska landstingsrådet i opposition, Ilija Batljan, stod för en riktig hjälteinsats och lyckades med hot om att hoppa av uppgörelsen tvinga fram en omförhandling. Resultatet blev att landstinget sparade närmare 8 miljarder i löpande priser fram till 2040.

"Med mer tid hade det säkert gått att spara lika mycket till", säger han nu i SvD och utnämner affären till den "sämsta i landstingets historia."

Frågan måste ställas: Varför i hela världen röstade då han och S ja till en affär med blott en anbudsgivare?

Efter inkörningsproblem kommer i alla fall Stockholmsregionen – och Sverige – ha ett sjukhus i absolut världsklass. Hur många skattemiljarder som betalades i överpris får vi aldrig veta. NKS är en dyr läxa om hur avgörande det är med kompetenta landstingpolitiker i ledning och i opposition.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!