Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanskötsel värdig en bananrepublik

Ulf Kristersson såg till att Moderaternas - och KD:s - skuggbudget röstades igenom i riksdagen under regeringskaoset. Därav rekordvarslet på Arbetsförmedlingen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) flyttar ut myndigheter från Stockholm för att "Sverige ska hålla ihop". Snygg retorik, klantig politik.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor (KD) röstade också på servettskissen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Svenska politiker måste sluta att slå sönder vår förvaltning med bananrepublikansk dumhet.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kortsiktighet. Ryckighet. Detaljmani. Den sortens inkompetens utmärker regeringens styrning av Arbetsförmedlingen.

Oavsett politisk färg har Rosenbad i åratal vanskött myndigheten. Det konstaterar Cecilia Fahlberg som på onsdagen överlämnade Arbetsmarknadsutredningen till Löfven II.

Samma dag, målande nog, blev det klart att Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer. Var tredje anställd kan få gå. 

Rekordvarslet är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas servettskiss till budget som röstades igenom under regeringskaoset. M och KD vill lägga ner Arbetsförmedlingen, men hårdbantningen av anslaget föregicks inte av någon konsekvensanalys. Det finns ingen plan. Amatörernas afton.

Att flytta ut myndigheter är i regel korkat

Dessvärre är inte Arbetsförmedlingen unikt vanskött. Vår oumbärliga statsförvaltning har misshandlats på många olika sätt, i blocköverskridande harmoni. 

Under förra mandatperioden beslutade till exempel den rödgröna regeringen att flytta ut ett 20-tal myndigheter till mindre städer. Detta trots att sviterna av tidigare utlokaliseringar förskräcker: 

Kompetensen vill sällan följa med, vilket innebär att mest bara skalet flyttar. Själva verksamheten kan sedan ligga för fäfot i flera år. Så skedde exempelvis när Konsumentverket och Folkhälsoinstitutet flyttade till Karlstad respektive Östersund 2004.

Förlorad kompetens och produktivitet är inte de enda flyttproblemen. Det blir dessutom herrans dyrt: en miljon per flyttat jobb, enligt Riksrevisionen (2009).

Det priset kan komma att stiga nu:

Sida till Botkyrka, lika dyrt som dumt

I fjol fick Sidas huvudkontor order om att flytta från Östermalm i Stockholm till Botkyrka söder om huvudstaden. Progressivt? Absolut. Genomtänkt? Inte alls.

I Botkyrka saknas lämpliga lokaler för de 500 anställda, visade det sig. Om Sida tvingas att bygga nytt måste man göra omfattande upphandlingar av byggentreprenörer och specialkonsulter, enligt Lagen om offentlig upphandling. Bygget beräknas totalt kosta en halv miljard, skriver magasinet OmVärlden

Det ska mycket till för att en fastighetsägare ska vilja investera en halv miljard i en stor kontorslokal i oattraktiva Botkyrka - i syfte att husera en myndighet som enligt reglerna bara får teckna hyreskontrakt för sex år. 

Den höga risken bedöms leda till att hyran blir uppåt 80 miljoner per år. På Östermalm betalar man 38

Det är, som en Sida-anställd påpekar i OmVärlden, ganska ironiskt att en myndighet, som jobbar med att lära u-länder att utveckla sin offentliga förvaltning och demokrati, drabbas av politisk idioti på hemmaplan.

Svenska regeringar måste sluta att misshandla våra myndigheter. Genast. Det finns ett skäl till att biståndsmyndigheten jobbar med just förvaltningsutveckling: En god uppsättning offentliga institutioner är en förutsättning för demokrati, rättsstat och välfärd. 

Sluta att utveckla Sverige bakåt, tack.


Läs också:

Statliga verk kan inte rädda landsbygden