Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vansinne att ge bidrag till Kinas ”magiska vapen”

Xi Jinping är generalsekreterare för kinesiska kommunistpartiet och Kinas president.Foto: JU PENG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Sverige borde inte stötta kinesiska kommunistpartiets påverkansförsök med skattemedel.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En ny rapport från den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld sätter ljuset på hur det kinesiska kommunistpartiet försöker påverka Sverige. Det pågår ett enträget arbete från Enhetsfronten – en organisation som lyder under kommunistpartiets centralkommitté och som verkar för dess politiska mål via samarbeten med ”fristående” organisationer. 

Det är en klassisk kommunistisk strategi som inte bara lever kvar, utan har intensifierats under generalsekreterare Xi Jinping. Han har kallat fronten för ett av de ”magiska vapen”, som hjälpte kommunistpartiet till makten – och som nu hjälper det att behålla den.

Enhetsfrontens verksamhet sker både öppet och i det fördolda. Ett sätt är genom att skapa såkallat ”harmoniska” diasporaföreningar, som kan användas både för att hålla koll på exilkineser och för att få politiskt inflytande över regeringarna i länderna där de bor. 

I Sverige finns flera sådana diasporaföreningar, enligt rapporten. En av dem, Sveriges Kinesiska Riksförbund, har täta band till China Council for the Promotion of Peaceful National Reunification (CCPPNR), som helt öppet är en del av Enhetsfronten. Samma personer har lett båda organisationerna, och när riksförbundet firade 10-årsjubileum beskrev Kinas ambassadör förbundet som CCPPNR:s ”ryggradskraft i Sverige”. 

Ändå har Sveriges Kinesiska Riksförbund kunnat ta emot 800 000 kronor i bidrag från den statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Det är oacceptabelt.

Även ryska och iranska diasporagrupper har fått stora bidrag. Ryssland, Kina och Iran är händelsevis de tre länder som Säkerhetspolisen har pekat ut som mest aktiva när det gäller underrättelseoperationer i Sverige, inte minst vad gäller flyktingspionage. Hur ser dessa organisationers kopplingar till respektive lands ambassad ut? Pågår liknande påtryckningar mot landsmän i exil som mot svensk-kineser? Används föreningarna som megafoner för regimens budskap i den svenska debatten?

Det är notoriskt svårt för myndigheterna att granska föreningar som får bidrag. Det är lätt att skriva policydokument strösslade med värdeord som demokrati och mänskliga rättigheter – men de säger föga om hur verksamheten bedrivs i verkligheten. I flera uppmärksammade fall har det visats hur föreningsbidrag har betalats ut till ickedemokratiska krafter. 

Man kan fråga sig varför staten alls ska uppmuntra att vuxna organiserar sig efter etnicitet och religion – eller för att spela rollspel, för den delen. Men när det visar sig att svenska skattepengar dessutom kan finansiera auktoritära staters påtryckningar mot Sverige vore det vansinne att fortsätta betala.

Sverige ska inte skjuta sig i foten med kommunistpartiets ”magiska vapen”.