Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkommen till det nya Fusksverige

Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
FUSKUTSATTA. Rektor och en annan KI-topp utreds nu i Paris respektive Göteborg. Fotbollförbundets Håkan Sjöstrand vid ett av alla tillfällen han tvingas tala om matchfixning.

Uppgjorda matcher. Forskare står som medförfattare till vetenskapsartiklar de inte läst. Företag startas bara för att begå brott. Fusksverige breder ut sig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen är anmäld för oredlighet i forskning.  En annan professor i KI:s ledning är anmäld för missvisande bildanvändning i vetenskapliga artiklar.

Inom forskningsvärlden är det viktigt att bli publicerad i internationella tidskrifter. Ju fler artiklar desto lättare att få fina tjänster och kamma hem projektpengar. Och pengarna har blivit viktigare än hedern i många fall.

Medskribenter som inte medforskat

I en ny svensk undersökning har 285 nydisputerade medicinare svarat på etikfrågor. 39 procent sa att de själva medverkat i studier där en eller flera av medförfattarna inte hade bidragit på något väsentligt vis.

DN återger forskare som säger att det handlar om vedertagna bytesaffärer - du får stå med på min artikel om jag får underteckna din.

Beteende är förkastligt. Om inte akademin håller rent för fifflande - hur ska den då kunna klaga på usla studenter som tagit sig in genom det ökande fusket på högskoleprovet? Hur ska man med moraliskt råg i ryggen förfasas över studenterna som kommit in på snällbetyg?  

Fängelse för assistansfusk

Fusktrenden finns förstås inte bara inom utbildningsväsendet. Rapporterna om matchfixning i idrottsvärlden blir fler och fler. Inte minst i ungdomsserierna. Gode män förskingrar klientpengar. ID-handlingar delas ut utan koll.

Och så har vi de människor som utnyttjar Försäkringskassans bristande kontroll för att sno åt sig bidrag eller assistanspengar. Förra veckan dömde Malmö tingsrätt 13 personer för att oriktigt att tillskansat sig assistansstöd, de fyra huvudmännen fick mellan tre och tre och ett halvt års fängelse. 

I fjol misstänkte Försäkringskassan att det var något skumt med en kvinna som fick bostadsbidrag, föräldrapenning, barnbidrag för sina fem barn. Kvinnan har fått ut över en halv miljon kronor sedan 2013 då hon flyttade till Irak. En 60-sidig utredning är överlämnad till polisen.

Gunnar Myrdal varnade om fiffel 1978

Gunnar Myrdal, tidigare statsråd (S), skrev uppbragt i en artikel i Ekonomisk debatt 1978: "Nu har jag en förnimmelse av att vi genom dåliga lagar håller på att bli ett folk av fifflare." 

Kritiken gällde skattesystemet och Myrdal hade rätt. Det var närmast en folksport att hitta på avdrag enligt devisen "går det så går det". Skattereformen 1991 satte stopp för det mesta. 

Bluffbolag bakom var femte konkurs

Inställningen att "går det så går det" har dessvärre spridit sig till många andra områden. Ekonomiska brottslingar startar bolag med avsikt att sno åt sig pengar och sedan gå i putten. Bluffbolag tros ligga bakom minst var femte konkurs.

Än är vi inte ett folk av fifflare. Men om inte forskarvärlden sätter åt sina fuskare, om inte skolan får styr på betygsinflation, om inte kontrollmekanismerna stärks hos Försäkringskassan och Skatteverket - då kan vi säga adjö till det hederliga gamla Sverige. För den som tror att många andra fubbar ostraffat har lätt att ta efter.

 

Läs också: Sätt åt de kriminella som länsar välfärdssystemen 

Så lätt svindlar folk Skatteverket

Skolan dignar under systemfel och fusk