Välfärden ska inte göda brottslighet

ID-handlingar ska inte delas ut lättvindigt.
Foto: BYGGARN79 / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Regeringen måste ta krafttag mot bidragsbrotten.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen höjer skatterna för att vi ska ha råd med vård, skola och omsorg. Samtidigt roffar kriminella åt sig miljarder genom att lura de svenska välfärdssystemen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bidrags- och skattefusk, ekobrott och terrorism. Det svenska välfärdssystemet lockar till sig kriminella av allehanda slag. Risken att åka fast för ID-fusk och bidragsbrott är liten och möjligheten att roffa åt sig miljonbelopp är stor. Det visar söndagens avsnitt av SR:s kriminalmagasin ”I lagens namn". 

Assistansbolag lurar Försäkringskassan på pengar för arbete de inte utför. Kriminella utnyttjar fattiga människor i Östeuropa, som mot bättre vetande lämnar ut sina ID-handlingar och öppnar bankkonto i Sverige. Företag får statliga bidrag för nystartsjobb men anlitar samtidigt svart arbetskraft. Utbetalningar av studielån grundat på falska intyg har utnyttjats för att planera terrorbrott, som i fallet med den misslyckade självmordsbombaren på Drottninggatan 2010. Terroristen som dödade fem personer i våras hade använt sig av flera olika identiteter.

Mitt i denna soppa sitter förtvivlade handläggare, som på grund av sekretessregler inte får dela information mellan myndigheter. 

Problemet är inte nytt

I maj presenterade regeringens utredare ett antal förslag för att stoppa välfärdsbrotten. Utredningen är nu ute på remiss. Att regeringen tar frågan på allvar är bra, men det är knappast första gången ID-förfalskningar och bidragsfusk sätts under lupp. 

Redan på 1990-talet påpekade den så kallade Argusrapporten att brist på identitetskontroller och hård sekretesslagstiftning öppnar upp dörren till bidragssystemen. Exempelvis identifierade rapporten  problem som uppstår när Migrationsverket inte har tillgång till biometriska personuppgifter. Då anhöriginvandrare inte behöver lämna fingeravtryck som lagras i databasen kan dessa personer också söka asyl, för att på så vis få tillgång till dubbla välfärdsförmåner.

Dessvärre utnyttjades rapporten av främlingsfientliga krafter, och den dåvarande regeringen la förslagen på hyllan. Problemen har dock inte glömts bort för det. Så sent som 2015 presenterade Brå ett antal idéer för att stävja välfärdsbrotten. Men dessvärre handlar inte politikerna lika snabbt som de kriminella.

Brotten hotar välfärdsstaten

Utredningar och rapporter i all ära – det som krävs är lagändringar. Det är tydligt att sekretesslagstiftningen är för sträng. Låt myndigheter och handläggare byta information med varandra när de misstänker att de har att göra med en person inte existerar i verkligheten. Låt polisen ha hand om all utlämning av ID-handlingar, öka restriktionerna kring möjligheten att hämta ut nytt pass ytterligare och skärp straffen för grova bidragsbrott. 

Information som kan hota landets säkerhet om det hamnar i fel händer kan uppenbarligen läcka utan att politikerna tar ansvar, visar turerna kring Transportstyrelsen. Men Skatteverket kan inte varna Folkbokföringen för en person med fem identiteter.

Det är bisarrt. Att skattepengar hamnar rätt ner i yrkeskriminellas fickor är ett hot mot hela välfärdssystemet.


Läs också: Anna Dahlberg - Ta tag i fusket med falska identiteter