Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välfärden är hotad – nu krävs handling

Regeringen måste lyssna på kommunernas nödrop och lägga om politiken 180 grader.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gratis mammografi, gratis preventivmedel, gratis glasögon och gratis öppenvård för äldre. Nyligen gick vänsterpartisterna som på moln efter att ha fått gehör för sina budgetkrav.

- Det är helt nya utvidgningar av vår gemensamma välfärd, det känns bra, jublade Ulla Andersson, V:s ekonomiskpolitiska talesperson.

Men när Sveriges kommuner och landsting (SKL) på torsdagen beskrev läget för välfärden var budskapet nattsvart. Samtidigt som V vill utvidga välfärdens uppgifter, har kommuner och landsting uppenbara problem med att ens finansiera dagens åtaganden.

Räknat per person faller skatteintäkter de kommande åren. Samtidigt ökar kostnaderna dramatiskt.

– Vi har ropat på vargen i många år. Den verkar vara här nu, förklarade Bettina Kashefi, SKL:s chefsekonom.

Den dystra utvecklingen har flera orsaker. En åldrande befolkning, bemanningsproblem och dyrare mediciner - men också den kraftiga befolkningstillväxten.

Den leder visserligen till sju miljarder kronor i ökade skatteintäkter, men samtidigt ökar kostnaderna med sjutton miljarder kronor. Och då tycks SKL ändå räkna med SCB:s befolkningsprognos från i våras som i och med höstens kraftiga flyktingström är överspelad.

Trots att hon är socialdemokrat ägnade SKL:s ordförande Lena Micko en stor del av presskonferensen åt att ondgöra sig över just den typ av riktade bidrag som regeringen har drivit igenom.

– De kommuner som behöver dem mest förmår inte alltid söka. Det är väldigt krångligt och kräver väldigt mycket administration, sa Micko.

Att komma tillrätta med problemen är ingen lätt uppgift. När trycket på välfärden ökar finns en risk att fler anställda flyr yrket och att sjukskrivningarna ökar ytterligare.

Det går att spara pengar på att låta personer med kroniska sjukdomar sköta mer av sina läkarkontakter över nätet.

Men framför allt behöver välfärden mer pengar. SKL menar att det i teorin krävs skattehöjningar på två kronor - och då skruvar man ändå ner kravet på överskott med hälften.

– Men man kan fundera på om det är realistiskt att höja skatterna så mycket, sa Bettina Kashefi.

Nej, att ta hela kostnadsökningen över kommun- och landstingsskatterna vore en katastrof. I en tid med hög arbetslöshet är högre skatt på arbete det sista vi behöver.

Nu krävs krafttag från regeringen. Staten måste slopa de riktade bidragen och höja de generella bidragen rejält. Det är bättre att staten finansierar höjningen via höjd moms och sänkta ränteavdrag än att skatten på arbete höjs.

Vård och omsorg behöver också få fler och högre egenavgifter. Höj maxtaxan för förskolan!

SKL:s varningsrop understryker också det ohållbara i dagens höga flyktingmottagande. Här måste regeringen agera, både när det gäller nivån och att få fler nyanlända i arbete.

Den särskilda löneskatten för äldre som regeringen nu inför måste dras tillbaka. Skolan och vården behöver fler pantertanter - inte färre. Då måste det löna sig att fortsätta jobba.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.