Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våld mot tiggare måste få ett slut

Måste prioriteras. Var för sig framstår inte alltid brotten som så allvarliga för en enskild polisman - men de visar på ett förfärande mönster. Våldet mot tiggare måste prioriteras av polisen. Foto: Nora Lorek

Alla krafter måste mobiliseras för att stoppa våldet mot tiggande romer. Men att lägga ansvaret på tiggeridebatten är ett felslut.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Helgens attack mot ett tiggarläger i västra Göteborg i helgen var särdeles brutal. En okänd man högg med ett macheteliknande föremål genom tältduken, attackerade sedan en man med slag mot huvudet och satte till sist eld på lägrets fyra husvagnar.

Det hade kunnat sluta hur illa som helst. Dessbättre stannade det vid några mindre blessyrer, men den symboliska skadan är oändligt mycket större. Lägrets invånare, och andra tiggande EU-migranter runt om i landet, känner in på bara skinnet att de när som helst kan bli attackerade med allt ifrån spottloskor till stenar och knivar.

 

Expos senaste kartläggning visar att det har skett minst 76 attacker mot tiggare de senaste 18 månaderna. I Borås kördes en tiggare över med moped, i Malmö sattes tält i brand och i centrala Stockholm attackerades en man med syra. Listan över avskyvärda dåd är lång, och det verkliga antalet är antagligen ännu mycket större. Viljan att anmäla övergrepp till polisen är antagligen begränsad hos denna utsatta grupp.

Detta våld måste prioriteras av polisen. Var för sig kanske brotten inte alltid framstår som så allvarliga för en lokal polisman, men mönstret är förfärande. Och det är helheten som måste fram i ljuset. Sverige ska inte vara ett land där huliganer tar lagen i egna händer med bensindunkar och knivar som verktyg.

I frustration över att i stort sett ingen grips för dessa attacker är det lätt att leta syndabockar på annat håll. På vänsterkanten tror sig många nu veta att helgens vidriga attack är en följd av Sverigedemokraternas omstridda reklamkampanj i tunnelbanan och/eller av tiggeridebatten i största allmänhet.

Man ska vara försiktig med den sortens slutsatser. Någon skulle ju kunna hävda att vänsteraktivisterna som slet ner affischerna i så fall är lika troliga inspiratörer. De hävdade ju rätten att själva ta makten över det offentliga rummet.


Ord har givetvis betydelse. Expo säger sig ha kartlagt ett 30-tal grupper på nätet som talar om tiggande romer i djupt nedsättande termer. Rykten, hetsande och gammal fientlighet mot denna utsatta grupp är lättantändligt bränsle. Det måste alla vara medvetna om.

Men det kan inte få hindra en seriös debatt om hur problemen som uppstår kring tiggeriet ska hanteras. Det är inte hets att som regeringen nu flaggar för, göra det lättare att avhysa och att kriminalisera fler aspekter av tiggeriet. Det är tvärtom att ta politiskt ansvar.

I helgen inträffade en annan brutal attack mot tiggande EU-migranter. En man och en kvinna i Enköping misshandlades med ett basebollträ och blev sparkade i en uppgörelse om vilka personer som ska få tigga på vilka platser i staden. Det påminner om en annan sorts utsatthet som vi heller inte får blunda för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!